PREDFESTIVALSKI DOGODKI

TOREK, 28. 9. 2021 ob 19:00

IC 2.3

Večmedijska razstava

Sodelujejo: Boris Beja, Ana Čigon, Neža Jurman, Marko Kociper, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Grega Mastnak, Rok Mohar, Vinko Möderndorfer, Boštjan Plesničar, Beli sladoled, Zoran Smiljanić in Andrej Štular

Četrta repriza večmedijske razstave, ki je bila pod taktirko Stripburgerja prvotno zasnovana leta 2018 ob stoletnici smrti Ivana Cankarja, se tokrat seli v štajersko prestolnico, kjer se ustaljeni avtorski zasedbi pridružuje še kipar Rok Mohar. Razstava IC 2.3 prinaša pisan nabor del, ki se bodisi navdihujejo pri Cankarju oziroma njegovih likih bodisi skozi prizmo literatovega opusa in njegove intelektualne zapuščine motrijo današnji čas. Osrednji naglas razstave je posvečen stripu, a vendar bo moč videti še marsikaj drugega – dela Andreja Štularja, tandema Beli sladoled, Neže Jurman, Ane Čigon in Borisa Beje se Cankarjeve zapuščine denimo lotevajo z raznolikimi aluzijami na sodobni čas, med katerimi ne manjka humorja, kot tudi ne kritičnega razmisleka o položaju in vlogi umetnika v družbi. Poleg klasičnih stripovskih obdelav in predelav motivov iz pisateljevega opusa bo na ogled še nekaj prizorov iz nagrajene stripovske biografije o Cankarju avtorjev Blaža Vurnika in Zorana Smiljanića (Ivan Cankar: Podobe iz življenja; Forum Ljubljana in MGML, 2018). Ob odprtju razstave bo obiskovalce po eksponatih na razstavi popeljal velik Cankarjev poznavalec in vsestranski ekspert dr. Valerij Mohorko, v času razstave pa sledi še predavanje o stripu, ki ga za mariborsko publiko pripravlja eden od sodelujočih avtorjev, Primož Krašna.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Pekarna Magdalenske mreže.
Vstop prost.

PONEDELJEK, 4. 10. 2021 ob 20:00

OSLOVSKA ŽURKA & MIKI SOLUS

Festivalsko ogrevanje

V čast obisku Emmanuela Guiberta na letošnji Tinti je skupina domačih striparjev vsak petek džemala ob pijači na Petkovšku in proizvedla knjižico skupnih stripov o tem, kako se pod gostovim vplivom čez noč spremenijo v zlate osle, ki kakajo keš, pijejo in rišejo, prevzamejo levjemu kralju oblast nad mestom in premagujejo ogre v rap dvobojih. Zlati osli bodo za en večer oblast prevzeli tudi nad novim klubom Zorica na Kersnikovi 4, kjer bodo razstavili del svojih umotvorov, točili lastno pivo in v živo risali ob koncertu neverjetnega Mikija Solusa.

Organizacija: Zavod Stripolis in Zorica.
Vstop prost.

TOREK, 5. 10. 2021 ob 18:00

APOKALIPSA DANES

Filmska projekcija

Francis Ford Coppola, ZDA, 1979/2001, 35mm, 2.35, barvni, 202′ (redux verzija), sp

Kontroverzni roman Srce teme Josepha Conrada, ki je prvič izšel davnega leta 1899, je navdihnil tako kultni vojni film Apokalipsa danes (1979) Francisa Forda Coppole, kot tudi ameriškega stripovskega mojstra Petra Kupra, avtorja najnovejše stripovske priredbe romana (slovenski prevod stripa je izšel lani pri založbi LUD Literatura). Projekciji filma bo sledila okrogla miza o trojici roman-film-strip.

Organizacija: Slovenska kinoteka, Stripburger/Forum Ljubljana, LUD Literatura/Knjigogled. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Vstopnina: 4,40 EUR.

TOREK, 5. 10. 2021 ob 21:30

SRCE TEME DANES

Debata

Na debati bomo spregovorili o presečiščih med romanom Srce teme, Kuprovo stripovsko priredbo ter Coppolovim filmom Apokalipsa danes ter o pomenu in moči sodobnih reinterpretacij kontroverznega Conradovega dela, ki zelo neposredno naslavlja vprašanja kolonialnih odnosov, suženjstva, rasizma in bistva človečnosti. Sodelovala bosta Andrej Blatnik in Muanis Sinanović, debato bo moderiral Igor Prassel.

Organizacija: Slovenska kinoteka, Stripburger/Forum Ljubljana, LUD Literatura/Knjigogled. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Vstop prost.

POFESTIVALSKI DOGODKI

NEDELJA, 17. 10. 2021 ob 11:00

NEDELCE: POSTAVLJANKA

Delavnica za otroke (5+)

Mentor: Andrej Štular

Pod okriljem Andreja Štularja, vsestranskega umetnika in mojstra najrazličnejših likovnih tehnik, se bodo udeleženci preizkusili v vizualnem pripovedovanju zgodb, ustvarjenih s pomočjo najdenega in recikliranega materiala. Štular je v minulih letih pri Stripburgerju izdal dva albuma (Bežimo, svet se podira! & Medved), kjer so risbo nadomestili fotografski posnetki skrbno aranžiranih predmetov, ki tvorijo (nemo) stripovsko pripoved. Umetnik bo uvodoma predstavil svoje zbirateljske in ustvarjalne metode, nato pa udeležencem pomagal razviti in uresničiti lastne zamisli. Zainteresirane pozivamo, da na delavnico prinesejo takšne in drugačne zanimive predmete, tako vsakdanje kot manj običajne, in pa seveda obilo domišljije.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Vstop prost.

Delavnica je namenjena otrokom, starejšim od 5 let. Število mest je omejeno.

ČETRTEK, 21. 10. 2021 ob 18:00

PRIMOŽ KRAŠNA:
O STRIPU IN STRIPOVSKEM USTVARJANJU

Predavanje

Ob mariborski ediciji razstave IC 2.3, ki predstavlja pisan nabor stripov in drugih umetniških del, navdahnjenih z likom in delom Ivana Cankarja, bo imel predavanje o stripu in stripovskem ustvarjanju eden od sodelujočih avtorjev, Primož Krašna.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Pekarna Magdalenske mreže.
Vstop prost.

SOB., 23. 10. IN 30. 10. 2021, 10.00 – 18.00

STRIPBURGERJEVA AKADEMIJA STRIPA

Dvodnevna delavnica (16+)

Mentorja: David Krančan in Gašper Rus

Dvodnevna delavnica, vezana na aktualno Stripburgerjevo razstavo Preobrazbe v Galeriji Vodnikove domačije, je namenjena izkušenejšim ustvarjalcem stripa, katerih znanje bosta obklesala prekaljena striparja David Krančan in Gašper Rus. Udeleženci bodo pod njunim vodstvom zasnovali kratke stripe po basnih.

Brezplačna delavnica je namenjena mladim (vsakovrstnim rekreativnim striparjem brez izdanih avtorskih knjig) od 16. leta starosti dalje. Število mest je omejeno. Ob prijavi pošljite za boljši vtis še svoj cv in portfolio, primere stripov oziroma drugih likovnih del.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Vstop prost.

Število mest je omejeno, zato so potrebne vnaprejšnje prijave.

Tinta 2020 logo

6.–10. OKTOBER 2021