PREDFESTIVALSKI DOGODKI

TOREK, 29. 9. 2020 ob 19:00

NOVI VAL FRANCOSKEGA STRIPA

Predavanje in predstavitev festivala stripa Tinta 2020

V Franciji so letošnje leto razglasili za leto stripa in praznovanju se pridružuje tudi festival stripa Tinta. V predavanju Izarja Lunačka boste izvedeli več o novem valu francoskega stripa – fenomenu, ki je pretresel francosko stripovsko sceno na prelomu tisočletja in iz katerega so izšli ključni avtorji zadnjih dekad: Joann Sfar, Kerascoët, Manu Larcenet, David B in Lewis Trondheim, čigar delo boste lahko na festivalu pobližje spoznali na razstavi v +MSUMu, v spletnem pogovoru ter v stripovski sagi Graščina (Graffit, 2020), ki jo lahko od pomladi beremo tudi v slovenščini. Na predfestivalskem druženju bomo predstavili vrhunce letošnjega festivala – obetajoče se razstave, pogovore in delavnice ter izpostavljene avtorje, vključno s francoskima gostjama Fanny Dalle-Rive in Anne Baraou.

Organizacija: Zavod Stripolis in MGLC.
Vstop prost.

ČETRTEK, 1. 10. 2020 ob 19:00

IZAR LUNAČEK:
SVETO IN SMEŠNO

Pogovor in odprtje mini pop up razstave

Izar Lunaček je pred več kot deset leti doktoriral iz neverjetnih povezav med smehom in religijo, pri čemer je prišel do zaključka, da so bili komični liki v verah pred vzponom modernih monoteizmov močno razširjeni ter so znali celo posedati na prestolu ob boku glavnih božanstev panteonov. Sedaj je za Založbo ZRC zrisal stripovsko verzijo svoje teze, v kateri vas skozi 13 poglavij, polnih jasnih, kratkih stavkov in smešnih sličic, popelje skozi zgodovino komedije, religije in njunih nepričakovanih presekov. Pogovor z avtorjem bo vodil Oto Lutar.

Organizacija: Založba ZRC in Knjigarna AZIL.
Vstop prost.

PETEK, 2. 10. 2020 ob 19:00

MARKO KOCIPER:
JAZBEC IN TRETJI SVET. Vsi združeni, vsi okuženi. Ni predaje.

Pregledna stripovska razstava

Pod aktualnim naslovom se skriva pregledna razstava o stripovskem liku Jazbecu izredno samosvojega striparja Marka Kocipra, ki se v Mariboru v sklopu festivala Tinta predstavlja z jagodnim izborom dosedanjega dela na področju stripa oziroma ilustracije. Za Kociprovo delo je ob prepoznavnem likovnem in pripovednem slogu značilno tudi vešče prepletanje erotike in satire, ki jo redno začinja z aktualnimi družbenopolitičnimi peripetijami in vsakovrstnimi pikrostmi. Njegova dela odlikujejo izvrstna risba v dinamičnem dialogu s tekstom, jasne in berljive strukture ter pogosto angažirane zgodbe, prežete s pronicljivim humorjem in grotesknimi elementi.
V mariborski galeriji bodo na ogled originalne risbe iz do sedaj izdanih albumov o Jazbecu, ob tem pa še vrsta drugih del, od plakatov do ilustracij. Neustrašne peripetije znamenitega junaka Jazbeca Kociper popisuje že v drugi stripovski trilogiji, klasično postavitev pa bo obogatilo več kiparskih oziroma ambientalnih intervencij, ki sta jih po Kociprovih motivih ustvarila Rok Mohar in Marko A. Kovačič. Ob odprtju razstave bo obiskovalce s svojim nastopom počastil tudi dr. Skavčenko, veliki poznavalec Jazbečevega življenja in dela.

Marko Kociper (1969) je na stripovsko sceno vstopil sredi 90. let, ko je kot samouk hitro pritegnil pozornost s svojo risarsko bravuroznostjo. Izdal je več stripovskih albumov, svoja dela pa objavil v številnih publikacijah (Stripburger, Apokalipsa, Mladina, Literatura …); med leti 2005 in 2012 je stripe tedensko objavljal tudi v reviji Polet. Njegova dela so bila razstavljena na številnih stripovskih festivalih in drugih kulturnih prizoriščih.

Razstava bo na ogled do 6. 11. 2020.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Pekarna Magdalenske mreže.
Vstop prost.

PON., 5. 10. 2020, 16:00 – 20:00
TOR., 6. 10. 2020, 15:00 – 19:00

DELAVNICA STRIPOVSKE SCENARISTIKE Z
ANNE BARAOU

Dvodnevna delavnica

Anne Baraou je stripovska scenaristka iz Bordeauxa, ki bo na Tinti skupaj z risarko Fanny Dalle-Rive predstavljala francosko izdajo slovenskega prevoda njune zbirke stripov Fuč fuk (Zavod Stripolis, 2020). Ob tej priložnosti bo imela na Vodnikovi domačiji dvodnevno delavnico stripovske scenaristike, v kateri vas bo popeljala skozi zgodovino teorij pripovedovanja in vam pokazala, kako lahko zgodbe utemeljite na značajih ali akciji, kako klepate žive dialoge ter kako skrbite za ritem in ton izbrane pripovedi.

Anne Baraou (1965) že vse življenje piše dialoge, scenoslede in zgodbice. V devetdesetih je z Lewisom Trondheimom in somišljeniki ustanovila stripovsko založbo L’Association, ki je z eksperimentalnimi ustvarjalnimi igricami na glavo obrnila koncept stripa, postala najvplivnejša indie založba v Franciji in s prelitjem svojih avtorjev v glavne tokove dodobra pretresla stripovsko sceno. Kot scenaristka sodeluje z različnimi risarji in je v sodelovanjih na plan dala že kup knjig, najraje pa dela s Fanny Dalle-Rive, s katero sta ustvarili zbirko kratkih zgodb Pol ducata punc (Une demi douzaine d’elles), pred kratkim pa še debelo kompilacijo anekdot o sramotnih seksualnih izkušnjah, Cul nul, v slovenskem prevodu odslej znan kot Fuč fuk.

Organizacija: Ljubljana – Unescovo mesto literature in Divja misel/Vodnikova domačija.
Projekt je izveden ob podpori Francoskega inštituta v okviru Leta stripa 2020.

Tečajnina za 8-urno delavnico znaša 40 evrov.

Število udeležencev je omejeno, zato so vnaprejšnje prijave toplo priporočene.

POFESTIVALSKI DOGODKI

ČETRTEK, 15. 10. 2020 ob 18:00 DOGODEK JE PRESTAVLJEN!

TEORETSKO O STRIPU

Predavanje in debata

 

DOGODEK JE PRESTAVLJEN! O NOVEM DATUMU VAS OBVESTIMO V KRATKEM. ZARADI TRENUTNIH EPIDEMIOLOŠKIH RAZMER BO DOGODEK V CELOTI POTEKAL PREKO SPLETNE PLATFORME ZOOM.

Stripovska teorija je pri nas močno podhranjena, o tem priča že hitro iskanje po Cobissu, in strokovne literature na to temo malodane ni. Prepoznanje te težave nas zato zavezuje k ukrepanju in del teh prizadevanj je tudi ta dogodek, ki bo spodbudil stripovsko teoretsko refleksijo in ustvaril podlago za bolj poglobljene kritiške prispevke o stripu.
Na stripovsko-teoretskem dogodku bosta svoj pogled in raziskovalni pristop k analizi stripovskega jezika ter k semiotiki stripa predstavili dve veliki imeni sodobne stripovske teorije, Belgijec Thierry Groensteen in Italijan Daniele Barbieri. Oba strokovnjaka prihajata iz daleč najbolj razvitih in vplivnih stripovskih scen v Evropi: frankofonske ter italijanske. Oba se že vrsto let posvečata zgodovini stripa in raziskovanju temeljnih zakonitosti stripovskega jezika in oba sta s svojim delom pomembno prispevala k razvoju stripovske teorije ter uveljavila raziskovanje stripa tudi v akademskih in znanstvenih krogih. Najprej nam bosta v obliki kratkega predavanja (na konkretnih primerih) predstavila vsak svoj pogled in pristop k analizi stripovskega jezika ter k semiotiki stripa, nato pa bo sledila debata o povedanem, ki jo bo moderiral Bojan Albahari, član uredništva Stripburgerja.

Thierry Groensteen (1957) je zgodovinar stripa in stripovski teoretik, avtor mnogih člankov in več kot dvajsetih knjig o zgodovini, estetiki in semiologiji stripa, med katerimi izstopata The System of Comics in Comic and Narration. Bil je direktor Muzeja stripa v Angoulêmu in kuriral številne stripovske razstave. Leta 2002 je ustanovil stripovsko založbo Éditions de l’An 2, ki danes deluje pod okriljem Actes Sud, kjer nadaljuje svoje delo kot urednik.

Daniele Barbieri (1957) je eden vodilnih raziskovalcev stripa v Italiji. Doktoriral je iz semiotike na univerzi v Bologni (pod mentorstvom Umberta Eca), danes pa se ukvarja z raziskovanjem vseh vrst vizualnih komunikacij in tekstovno-vizualnih dražljajev, pa tudi s poezijo in glasbo. Predava na Akademiji za likovno umetnost v Bologni in na mnogih drugih šolah. Je avtor več monografij ter številnih znanstvenih in strokovnih člankov. Njegovo prvo delo, I linguaggi del fumetto (Jeziki stripa) iz 1991, je doživelo že številne ponatise, v delu Nel corso del testo (Med branjem teksta) pa se ukvarja s teorijo napetosti in ritma v stripu in drugih medijih.

Organizacija: Francoski inštitut v Sloveniji, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji.
Partnerja: Knjigarna AZIL, Stripburger/Forum Ljubljana.
Vstop prost.

PETEK, 16. 10. 2020 ob 19:00

DAVID KRANČAN: DEVETA BRIGA

Razstava

V koprski galeriji Meduza, kjer se s samostojno razstavo vsako jesen v sklopu Tinte predstavlja izbrani Stripburgerjev avtor, bo tokrat v gosteh stripar ter ilustrator David Krančan. S svojimi stripovskimi deli ter ilustracijami se je v zadnjem obdobju uveljavil kot eden prodornejših stripovskih ustvarjalcev pri nas, o čemer pričajo tako izjemno afirmativne kritike kot tudi nagrade oziroma nominacije, ki jih je prejel za svoje delo. Za njegovo delo je značilno mojstrsko preigravanje različnih slogov, ki jih prilagaja vsebini in ciljni publiki. Njegovo delo, naj si gre za klasičen strip ali za ilustracijo, zaznamujejo izredno dovršena risba in vznemirljiva dramaturgija, predvsem pa domišljena in živahna likovna imaginacija.

Glavnina postavitve bo namenjena risbam iz dveh nagrajenih stripovskih albumov, izdanih pri Stripburgerju: Grdina (2014) in Pijani zajec (2015). Ob tem se Krančan predstavlja tudi s serijo t.i. raziskovalnih kratkih stripov, ki se posvečajo stripu kot takemu, videli pa bomo še vrsto risb, ilustracij in grafik. Razstavo dopolnjuje nekaj stripov, ki jih je avtor ustvaril v zadnjih letih za različne izobraževalne in promocijske namene.

David Krančan (1984) je diplomiral iz stripa pri prof. Milanu Eriču na ALUO v Ljubljani. Po enoletnem študijskem izpopolnjevanju v Pragi se je leta 2009 vrnil v Slovenijo. Je dolgoleten član uredništva revije Stripburger. Od leta 2011 med drugim ilustrira naslovnice Dnevnikovega Objektiva. Razstavljal je v pomembnejših slovenskih in nekaterih evropskih galerijah in za svoje delo prejel več nagrad. Krančan je tako v teoriji kot v praksi raziskovalec razsežnosti stripa kot likovnega izraza.

Razstava bo na ogled do 27. 11. 2020.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Obalne galerije.
Vstop prost.

SREDA, 21. 10. 2020 ob 19:00

#ZOBOTREBEC! PREVAJALKA, KI SE JE NAŠLA V PREVODU

Pogovor

Suzana Koncut je prevajalka, plesalka, koreografinja. Prevedla že 70 knjig in 25 dram. Kranjčanka, ki živi v Ljubljani. Letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada. Njena grda razvada je, da molči in trdo dela. Ne zbuja škandalov, izogiba se pozornosti, zato o njej ne boste brali v revijah Lady ali Obrazi, ne boste je gledali v oddaji Zvezde plešejo. Iz francoščine prevaja tudi stripe. Uživali smo v njenem prevodu Tardijeve mojstrovine Vojna v jarkih, tik pred izidom pa je strip Magnet Lucasa Hararija. Z jezično dohtarico bo klepetal Zoran Smiljanić.

Organizacija: Mestna knjižnica Kranj.
Vstop prost.

SOB., 24. 10. 2020, 10:00 – 15:00

ŽIVALSKI STRIPI

Stripovska delavnica (9+)

Enodnevna stripovska delavnica, ki jo bosta vodila Andrej Štular in Gašper Rus, je namenjena mlajšim ustvarjalcem (od 9. leta dalje) in nudi osnovni vpogled v stripovsko ustvarjalnost. Kot navdih za stripovsko ustvarjanje bodo tokrat služile basni in pripovedi iz bogate zakladnice slovenskega ljudskega slovstva, v katerih nastopajo različne živali, ki znajo govoriti in posnemati navade ter slabosti ljudi in nam tako na duhovit način sporočajo življenjske modrosti in nasvete.
Delavnica bo sestavljena iz dveh delov: v prvem se bodo udeleženci spoznali z delovnim procesom, ki ga zahteva izdelava stripa, s posebnim poudarkom na pripravi stripovskega scenarija po že obstoječi literarni predlogi, vizualizaciji likov in kadriranju pripovedi, v drugem pa se bodo posvetili snovanju in izdelavi lastnega stripa po izbrani živalski zgodbi.

Delavnica Živalski stripi je tudi del programa Pripovedovalskega festivala.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Brezplačna delavnica je namenjena mladim od 9. leta starosti dalje.

Število mest je omejeno, zato so potrebne vnaprejšnje prijave na telefonsko številko 031 401 556 ali prek spletne pošte.

NED., 8. 11. 2020, 11:00 – 14:00

NEDELCE: POSTAVLJANKA Z ANDREJEM ŠTULARJEM

Ogled razstave in delavnica za otroke (5+)

Razstava Ta ljudske v stripu in ena Schmidtova v Galeriji Vodnikove domačije vabi v pisani in kratkočasni svet ljudskih pravljic in basni v stripu. Vsestranski likovni ustvarjalec Andrej Štular je v strip prelevil rezijansko zgodbo Bežimo, svet se podira ter rusko pripovedko Medved ter jima nadel svežo in nadvse domišljeno likovno podobo. Namesto risbe je uporabil tehniki kolaža in asembaža ter pravljične junake in pokrajine ustvaril iz različnih zavrženih in najdenih predmetov – kamnov, lesa, gumbov, črepinj, zarjavelih koščkov železa in še mnogočesa zanimivega, kar mu je prišlo pod roke. Uvodnemu ogledu razstave ter predstavitvi avtorjevih ustvarjalnih postopkov bo sledila delavnica, na kateri bodo otroci iz vsakdanjih, najdenih in naključnih predmetov izdelali nove podobe, sestavili svoje junake in z njimi oblikovali zgodbe ter na ta način »brezvrednim« predmetom dali novo funkcijo in vrednost. Poiščite kakšne doma ali v okolici in jih prinesite s seboj. 

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Brezplačna delavnica je namenjena otrokom od 5. leta starosti dalje.

Število mest je omejeno, zato so potrebne vnaprejšnje prijave na telefonsko številko 031 401 556 ali prek spletne pošte.

Tinta 2020 logo

6.–10. OKTOBER 2021