O FESTIVALU

Za vse stripovske sladokusce bo oktobra znova poskrbel ljubljanski festival stripa Tinta s pestro paleto dogodkov, od razstav, predavanj, pogovorov, delavnic, filmskih projekcij in pripovedovalskih dogodkov do stripovskega sejma, risanja in druženja z domačimi in tujimi striparji.

V goste prihaja četverica slovitih mojstrov stripovskega izraza: legendarni britanski stripar David Lloyd, risar znamenite V for Vendetta, Belgijec Olivier Schrauwen, trenutno eden najbolj vročih in samosvojih avtorjev v svetu alternativnega stripa, prekaljeni francoski mojster igre svetlobe in senc Marc-Antoine Mathieu, ki z vsakim svojim delom znova preizprašuje in premika meje žanra, ter Bastien Vivès, eno osrednjih imen nove generacije francoskega stripa.

Osrednji festivalski dogodki bodo potekali med med 10. in 12. oktobrom na različnih prizoriščih v Ljubljani, bogat spremljevalni program pa bo poskrbel, da bo stripovsko obarvan domala cel mesec, Tinta pa se bo “razlila” tudi v Koper, Kranj in Maribor.

Festival stripa TINTA, ki vsako leto oktobra poteka v Kinu Šiška ter na drugih prizoriščih po Ljubljani in drugod po Sloveniji, je osrednji tovrstni dogodek v slovenskem prostoru. Združuje raznolike akterje domače stripovske in kulturno-umetniške scene z namenom popularizacije stripovske ustvarjalnosti, predstavlja vrhunce in raznolikost sodobne slovenske stripovske produkcije ter projekte, ki presegajo meje stripa in vstopajo v živahen dialog s drugimi umetniškimi zvrstmi. Z gostovanjem uveljavljenih tujih stripovskih ustvarjalcev in strokovnjakov omogoča vpogled v živahno mednarodno dogajanje in trende na področju sodobnega avtorskega stripa, z  izobraževalnim programom v obliki predavanj, debat in delavnic pa želi razvijati, širiti in poglabljati  domačo stripovsko ustvarjalnost in dogajanje.

ORGANIZACIJA

GLAVNI ORGANIZATOR

Center urbane kulture Kino Šiška
www.kinosiska.si

SOORGANIZATORJI IN PARTNERJI

Stripburger/Forum Ljubljana, VigeVageKnjige, Zavod Stripolis, Knjigarna Azil, Galerija Alkatraz/KUD Mreža, Vodnikova domačija, Slovenska Kinoteka, Radio Študent, Tretaroka/Bienale neodvisnih, Zavod Homo Narrans, Zavod kultura in prosveta, Antikvariat Glavan, Narodna galerija, Obalne galerije Piran, Mestna knjižnica Kranj, Pekarna Magdalenske mreže, Narodni dom Maribor

PODPORNIKI

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Francoski inštitut, Flanders Literature

POKROVITELJ

Outfit7

MEDIJSKI PARTNERJI

Radio Študent, Tam-tam, Media Bus, DPG, Mladina

EKIPA

VODJA PROJEKTA IN KOORDINACIJA PROGRAMA

Tanja Skale (Kino Šiška)
e: tanja.skale@kinosiska.si 
m: +386 (0)30 310 108

 STIKI Z JAVNOSTMI IN PROMOCIJA

Rok Avbar (Kino Šiška)
e: rok.avbar@kinosiska.si
m: +386 (0)30 310 105

Pia Nikolič (Zavod Stripolis)
e: pia.nikolic@gmail.com

PROGRAM FESTIVALA

Katerina Mirović (Stripburger/Forum Ljubljana), Anja Golob (VigeVageKnjige), Pia Nikolič, Izar Lunaček, Janez Plešnar (Zavod Stripolis), Tanja Skale (Kino Šiška)

Pri organizaciji programa so nam pomagali Igor Prassel (Slovenska kinoteka), Ciril Oberstar (Knjigarna Azil), Špela Frlic (Vodnikova domačija), Saša Kerkoš (Bienale neodvisnih), Zoran Smiljanić (Mestna knjižnica Kranj), Lara Plavčak ter ekipe vseh ostalih festivalskih partnerjev in prizorišč, kjer se odvija program, zakar se jim najlepše zahvaljujemo.

OBLIKOVANJE

Celostna grafična podoba: Janez Plešnar
Logotip: David Krančan
Slikovno gradivo: © avtorji
Oblikovanje tiskovin: Janez Plešnar, Maruša Račič
Prevodi: Daniel Sheppard
Urednica spletnih omrežij: Katja Štesl
Spletna stran: Ana Fabjan

Pridržujemo si pravico do sprememb v programu. Vse morebitne spremembe bomo objavili na spletni strani www.tinta.si.

10.–12. OKTOBER 2019