O FESTIVALU

Med 6. in 10. oktobrom 2021 se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki prinaša pester izbor vrhunskih razstav in dogodkov v družbi odmevnih domačih in tujih gostov ter povabilo k razširjanju obzorij stripovske ustvarjalnosti. V fokusu letošnje izdaje sta slovita, večkrat nagrajena mojstra stripovskega izraza – Francoz Emmanuel Guibert  in Američan Peter Kuper, v DobriVagi se predstavlja riso založba Colorama iz Berlina, domače barve pa pod imenom Zlati osli zastopa pisana ekipa slovenskih striparjev.

Razstavam odličnih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev se pridružujejo še pogovori, delavnice, masterclassi, program za otroke ter sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška s širokim naborom izdaj domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov. Že tretje leto zapored bodo v okviru festivala podeljene tudi Stripolisove nagrade za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta zlatirepec 2021. 

POSLANSTVO

Festival stripa TINTA, ki vsako leto oktobra poteka v Kinu Šiška ter na drugih prizoriščih po Ljubljani in drugod po Sloveniji, je osrednji stripovski dogodek v slovenskem prostoru. Festival povezuje različne akterje domače stripovske in kulturno-umetniške scene z namenom popularizacije stripovske ustvarjalnosti, predstavlja vrhunce in raznolikost domače stripovske produkcije ter projekte, ki presegajo meje stripa in vstopajo v živahen dialog z drugimi umetniškimi zvrstmi. Z gostovanjem uveljavljenih tujih stripovskih ustvarjalcev in strokovnjakov omogoča vpogled v živahno mednarodno dogajanje in trende na področju sodobnega avtorskega stripa v svetu, z izobraževalnim programom v obliki predavanj, masterclassov, delavnic in debat pa želi razvijati, širiti in poglabljati domačo stripovsko ustvarjalnost in dogajanje.

ORGANIZACIJA

GLAVNI ORGANIZATOR

Center urbane kulture Kino Šiška
www.kinosiska.si

SOORGANIZATORJA

Stripburger/Forum Ljubljana, Zavod Stripolis

PARTNERJI

Galerija Kresija, Galerija Equrna, Divja misel/Vodnikova domačija Šiška, Slovenska kinoteka, Galerija K18/ Pekarna Magdalenske mreže, LUD Literatura, Antikvariat Glavan, Zorica

PODPORNIKI

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Francoski inštitut v Sloveniji, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji

POKROVITELJ

Outfit7

MEDIJSKI PARTNERJI

Radio Študent, TAM-TAM, DPG, Mladina

EKIPA

VODJA PROJEKTA IN KOORDINACIJA PROGRAMA

Tanja Skale (Kino Šiška)
e: tanja.skale@kinosiska.si

STIKI Z JAVNOSTMI

Rok Avbar (Kino Šiška)
e: rok.avbar@kinosiska.si

PROGRAM FESTIVALA

Katerina Mirović (Stripburger/Forum Ljubljana), Izar Lunaček (Zavod Stripolis), Tanja Skale (Kino Šiška), Pia Nikolič (nagrade Zlatirepec)

Pri zasnovi, organizaciji in izvedbi programa so sodelovali Anja Zver (Kino Šiška), Dora Trček, Alin Kostiov, Ajda Kocutar, Urška Aplinc (DobraVaga), Tina Popovič, Špela Frlic in Maša Žmitek (Vodnikova domačija), Charles Nonne (Francoski inštitut v Sloveniji), Igor Prassel (Slovenska kinoteka), Primož Čučnik (LUD Literatura), Rok Glavan (Antikvariat Glavan) ter ekipe vseh festivalskih partnerjev in prizorišč, kjer se odvija program, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

OBLIKOVANJE

Celostna grafična podoba: Janez Plešnar
Logotip: David Krančan
Slikovno gradivo: © avtorji
Oblikovanje tiskovin in promocijskih materialov: Janez Plešnar, Maruša Račič

Prevodi: Daniel Sheppard
Urednik spletnih omrežij: Luka Jare
Spletna stran: Ana Fabjan

 

Pridržujemo si pravico do sprememb v programu. Vse morebitne spremembe bomo objavili na spletni strani www.tinta.si in socialnih omrežjih.
Dogodke bomo izvedli v skladu s smernicami NIJZ in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s covid-19.

Tinta 2020 logo

6.–10. OKTOBER 2021