O FESTIVALU

Med 7. in 11. oktobrom se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki vabi k raziskovanju slovenske in tuje sodobne stripovske ustvarjalnosti. Letošnji program v svoje jedro postavlja četverico razstav odličnih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki v svojih vsebinsko in slogovno raznolikih delih nagovarjajo obiskovalce različnih starosti in okusov.

Otvoritveni dan bo postregel z razstavo priljubljene francoske scenaristično-risarske dvojice Anne Baraou in Fanny Dalle-Rive, ki bosta v Galeriji Equrna širši javnosti razkrivali zabavne anekdote o zgrešenih posteljnih srečanjih iz stripa, ki v slovenščini nosi intriganten naslov Fuč fuk. V galeriji DobraVaga bo na ogled skupinski razstavni projekt Femicomix, ki predstavlja najnovejšo produkcijo protagonistk mreže neodvisnega stripa Komikaze iz Hrvaške. V četrtek se bomo v Galeriji Vodnikove domačije s stripovsko revijo Stripburger v družbi desetih domačih stripark in striparjev prepustili kratkočasnim ljudskim pravljicam in basnim v stripu. V petek se bomo v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) z razstavo poklonili še enemu najvplivnejših francoskih stripovskih avtorjev zadnjih desetletij, Lewisu Trondheimu v navezavi s cvetoberom domačih striparjev.

Razstavam se bodo pridružili še pogovori in predstavitve najnovejših stripovskih izdaj, masterclassi in delavnice pod vodstvom gostujočih avtoric in avtorjev, otroški program in sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška, kjer bo na enem mestu izbrana ponudba domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov.

Spremljevalni program bo za stripovsko vzdušje skrbel cel oktober, Tinta pa se bo s samostojnima stripovskima razstavama Marka Kocipra in David Krančana razlila še v Maribor in Koper.

Vabljene in vabljeni na svežo dozo stripovskih poslastic!

 

POSLANSTVO

Festival stripa TINTA, ki vsako leto oktobra poteka v Kinu Šiška ter na drugih prizoriščih po Ljubljani in drugod po Sloveniji, je osrednji stripovski dogodek v slovenskem prostoru. Festival povezuje različne akterje domače stripovske in kulturno-umetniške scene z namenom popularizacije stripovske ustvarjalnosti, predstavlja vrhunce in raznolikost domače stripovske produkcije ter projekte, ki presegajo meje stripa in vstopajo v živahen dialog z drugimi umetniškimi zvrstmi. Z gostovanjem uveljavljenih tujih stripovskih ustvarjalcev in strokovnjakov omogoča vpogled v živahno mednarodno dogajanje in trende na področju sodobnega avtorskega stripa v svetu, z izobraževalnim programom v obliki predavanj, masterclassov, delavnic in debat pa želi razvijati, širiti in poglabljati domačo stripovsko ustvarjalnost in dogajanje.

ORGANIZACIJA

GLAVNI ORGANIZATOR

Center urbane kulture Kino Šiška
www.kinosiska.si

SOORGANIZATORJA

Stripburger/Forum Ljubljana, Zavod Stripolis

PARTNERJI

Divja misel/Vodnikova domačija Šiška, MG+MSUM, Galerija Equrna, Francoski inštitut v Sloveniji, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, Knjigarna Azil, MGLC, TAM-TAM Inštitut, Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, Obalne galerije Piran, Galerija K18/ Pekarna Magdalenske mreže, Mestna knjižnica Kranj

PODPORNIKI

Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Javna agencija za knjigo RS, Francoski inštitut v Sloveniji

POKROVITELJI

Outfit7, Abi Falafel, Gostilnica 5–6 kg, GoOpti, Tektonik

MEDIJSKI PARTNERJI

Radio Študent, TAM-TAM, DPG, Mladina

EKIPA

VODJA PROJEKTA IN KOORDINACIJA PROGRAMA

Tanja Skale (Kino Šiška)
e: tanja.skale@kinosiska.si
m: +386 (0)30 310 108

STIKI Z JAVNOSTMI

Rok Avbar (Kino Šiška)
e: rok.avbar@kinosiska.si
m: +386 (0)30 310 105

PROGRAM FESTIVALA

Katerina Mirović (Stripburger/Forum Ljubljana), Izar Lunaček (Zavod Stripolis), Tanja Skale (Kino Šiška)

Pri zasnovi, organizaciji in izvedbi programa so nam pomagali Anja Zver (Kino Šiška), Pia Nikolič, Tina Popovič (Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature), Špela Frlic in Maša Žmitek (Vodnikova domačija), Charles Nonne (Francoski inštitut v Sloveniji), Stefano Cerrato (Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji), Ciril Oberstar (Knjigarna Azil) ter ekipe vseh festivalskih partnerjev in prizorišč, kjer se odvija program, za kar se jim najlepše zahvaljujemo.

OBLIKOVANJE

Celostna grafična podoba: Janez Plešnar
Logotip: David Krančan
Slikovno gradivo: © avtorji
Oblikovanje tiskovin: Janez Plešnar, Maruša Račič

PR podpora: Pia Prezelj
Prevodi: Daniel Sheppard
Urednica spletnih omrežij: Katja Štesl
Spletna stran: Ana Fabjan

 

Pridržujemo si pravico do sprememb v programu. Vse morebitne spremembe bomo objavili na spletni strani www.tinta.si in socialnih omrežjih.
Dogodke bomo izvedli ob upoštevanju vseh navodil in higienskih priporočil NIJZ.

Tinta 2020 logo

7.–11. OKTOBER 2020