SREDA, 6. 10. 2021

18.00 Odprtje festivala in skupinska razstava

SAMA SMETANA – FESTIVALSKA RAZSTAVA

Sodelujejo: Zlati osli, Emmanuel Guibert, Peter Kuper, Colorama in drugi gostje

Festival stripa Tinta vabi na odprtje festivala s skupinsko razstavo v Galeriji Kresiji. Na razstavi si boste lahko ogledali plakate vseh glavnih gostov, delce in najave vseh treh osrednjih festivalskih razstav ter brskali po vseh sveže prevedenih stripih in izdajah, ki so letos nominirane za nagrado zlatirepec. Poleg tega bo poseben kotiček namenjen tudi letošnji rdeči niti festivala, Zlatim oslom, med katerimi najdemo domača stripovska imena, kot so Matej de Cecco, Ivan Mitrevski, Dora Benčevič in Izar Lunaček, ki so vso pomlad risali skupinske stripe na temo glavnih gostov festivala, ob odprtju razstave pa nam pripravljajo tudi prav posebno presenečenje.

Razstava bo na ogled do 24.10. 2021.

Organizacija: Zavod Stripolis, Stripburger/Forum Ljubljana, Kino Šiška. Podpora: Mestna občina Ljubljana, Veleposlaništvo ZDA in Francoski inštitut v Sloveniji.
Vstop prost.

20:00 Skupinska razstava

KATALOG COLORAMA

Berlinska umetniška založba in riso tiskarski studio Colorama v galeriji DobraVaga predstavlja razstavo svojega celotnega kataloga, ki vključuje več kot 70 izdaj – eksperimentalne stripe in vizualne pripovedi številnih umetnikov in umetnic, poseben poudarek pa bo namenjen nedavno izdani stripovski antologiji Clubhouse 14.

Clubhouse je sodelovalni projekt, ki ga kurirata striparka in ilustratorka Aisha Franz ter vodja Colorame Johanna Maierski. Vodilna ideja projekta je ustvariti platformo za izmenjavo znanja in kreativnih praks – vsako leto je skupina umetnikov in umetnic povabljena, da skupaj ustvari istoimensko stripovsko antologijo. Prve tri edicije so potekale v Berlinu, najnovejša izdaja pa je zaradi pandemije nastala v okviru rezidenc na daljavo, ki so potekale s pomočjo video klicev in elektronske pošte.

Razstava bo na ogled do 5. 11. 2021.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

20:00 Razstava

UMETNICA NA MESEC x TINTA: DORA KAŠTRUN – ŽABCI

Žabci je razstava kratkih komičnih stripov Dore Kaštrun, katerih glavna junaka sta dva žabarja. Pardon, žabca. Iz svojega mresta sta izplavala letos spomladi pri založbi VigeVageKnjige. S svojo žabjo logiko se spopadata s svetom skozi besedne igre in modrovanja. Počneta vse, kar počnejo ljudje, pardon, žabe. Gresta na dopust, nabirata gobe in poležavata pred televizijo. V njuni bližini živi tudi večno razočarani pingvin Marko, ki se občasno sprašuje, če je smiselno čakati na smrt. K sreči ima ob sebi žabca, ki ga uspeta zamotiti s svojo igrivostjo.

Razstava bo na ogled do 5. 11. 2021.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

20:00 Zin razstava

ZINE VITRINE x TINTA: AGATE LIELPETERE – ZAPELJI SE Z MANO

“Limouzine” je vizualna besedna igra limuzine in zina, hudomušen vpogled v službeni dan šoferja premium limuzine v obliki stripa vizualne umetnice in ilustratorke Agate Lielpetere. Zinovski format harmonike poudari raztegnjen avto (limuzino) in še bolj raztegnjen dan voznika, saj je polna dolžina zina tako dolga kot široko razprte roke posameznika s srednje dolgimi rokami.

Razstava bo na ogled do 5. 11. 2021.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

ČETRTEK, 7. 10. 2021

18:00 Dražba stripovskih originalov, otroških knjig, ilustracij

DRAŽBA STRIPOV

Za letošnjo Tinto je Antikvariat Glavan pripravil posebno dražbo. Na njej bodo na voljo različne prve izdaje stripov, otroške knjige in originalne ilustracije ter stripovske strani.

Katalog in informacije na: www.antikvariat-glavan.si.

Organizacija: Antikvariat Glavan.
Vstop prost.

20:00 Skupinska razstava in avdiovizualni performans

PREOBRAZBE

Sodelujejo: Peter Kuper (US), Andrej Štular, Marko Kociper
Otvoritveni avdiovizualni performans: KONS5 (LG Nebo) 

Skupinska stripovska razstava Preobrazbe združuje tri novejše Stripburgerjeve založniške podvige – tri stripovske albume, nastale po zimzelenih literarnih predlogah. Prvi je odmevno delo Kafka ameriškega avtorja Petra Kupra, večkrat nagrajenega stripovskega ustvarjalca z izrazito prepoznavnim slogom in izkušenega ustripljevalca literarnih del. Tokrat se nam predstavlja z udarno predelavo brezčasnih kratkih zgodb enega največjih pisateljev 20. stoletja, Franza Kafke. 

Videti bo moč tudi izvirne strani iz monografske zbirke vizualnih interpretacij poezije Ostri ritmi Andreja Štularja, sveže izdanega dela, ki se navdihuje pri poeziji Srečka Kosovela, poleg tega pa še originalne prizore iz pravkar ponatisnjenega albuma Butalci v stripu, pod katerega se podpisuje Marko Kociper (ki, mimogrede, pridno snuje že njegovo nadaljevanje, za izid predvideno v 2022). Sladostrastna razstava prinaša vrsto originalov oziroma sitotiskov in drugih tiskov iz omenjenih izdaj, ob odprtju pa se obeta tudi avdiovizualni performans KONS5 v domeni Lutkovnega gledališča Nebo, ki letos praznuje dvajsetletnico obstoja. 

Razstava bo na ogled do 14. 11. 2021.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Vstop prost.

PETEK, 8. 10. 2021

16:00 – 19:00 Zin delavnica

COLORAMA CLUBHOUSE LJUBLJANA

Pridružite se zin delavnici s Coloramo in Aisho Franz! Skupaj bomo risali in zgibali mini zine ter govorili o stripih, ilustracijah, riso tisku, kje najdemo najlepši hrib okoli Ljubljane in kje v Berlinu strežejo najboljšo kitajsko hrano … Plakati različnih Clubhouse umetnikov nam bodo služili za navdih pri izdelavi lastne osem strani dolge zgodbe, ki jo bomo narisali neposredno na hrbtno stran plakata in ga pregibali v zin.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, zato so obvezne vnaprejšnje prijave.

19:00 Razstava

EMMANUEL GUIBERT: NARISANO ŽIVLJENJE

V Galeriji Equrna se bomo sprehodili skozi obširni opus enega največjih francoskih stripovskih mojstrov, od njegovih otroških eskapad v Ariolu in Sardini v vesolju, čez nagrajene risarije v sodelovanju z Joannom Sfarjem in Davidom B, vse do izjemnih dokumentarnih pričevanj o prijateljih, ki so doživeli neverjetne stvari (Fotograf, Alanova vojna). Poseben del razstave bo posvečen tudi Guibertovemu prijateljevanju z ameriškim arhitektom slovenskega rodu, Michaelom Plavcem, s katerim sta se našla v ljubezni do skic in ki mu je ob nedavni smrti posvetil svojo prvo prozno knjigo. Na odprtju razstave bo avtor na voljo tudi za klepet in podrisovanje svojih stripov.

Razstava bo na ogled do 1.11. 2021.

Organizacija: Zavod Stripolis in Galerija Equrna. Podpora: Francoski inštitut v Sloveniji.
Vstop prost.

SOBOTA, 9. 10. 2021

10:00 – 20:00 Pestro sejemsko dogajanje

STRIPOVSKI SEJEM

Že tradicionalni sobotni stripovski sejem v Kinu Šiška bo ponudil širok nabor izdaj domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov, pestro obsejemsko dogajanje pa bo postreglo s predavanji, predstavitvami, pogovori z domačimi avtorji in tujimi gosti ter še čim. Sejemski dan bomo ob 20. uri sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta zlatirepec 2021 ter risanim koncertom.

Organizacija: Kino Šiška, Zavod Stripolis in Stripburger/Forum Ljubljana. Podpora: Francoski inštitut in Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji. Pokrovitelj masterclassov: Outfit7.
Vstop prost (izjema: Zlatirepec 2021 in risani koncert – 2 €).

PREDAVANJA IN POGOVORI

10.30 – 11.15 Masterclass

DORA BENČEVIČ

Dora Benčevič, ena najzanimivejših domačih stripovskih avtoric mlajše generacije, nam bo razkrila, kako je nastal njen še svež stripovski album Dekle, ki se ni balo medvedov (Stripolis, 2021), priredba albanske ljudske pravljice. Pokazala nam bo, kako na svojem iPadu od ideje čez skico in linijsko risbo pride do končne strani stripa.

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

11.30 – 12.15 Masterclass

AISHA FRANZ

Aisha Franz, mednarodno priznana berlinska striparka in ilustratorka, nam bo predstavila svoj način dela in pojasnila, kako lahko iz kakršnekoli naključne skice zraste vizualna pripoved. Je avtorica več stripovskih albumov: prvencu Earthling (2011) sta sledila stripovska romana Brigitte (2012) in Shit is Real (2016), njena najnovejša avtorska knjiga – fiktivni spomini v stripu Where is Aisha (2020) pa so izšli pri berlinski riso založbi Colorama. Kot ilustratorka sodeluje z nekaterimi vodilnimi nemškimi in ameriškimi revijami ter časopisi. Predstavitev bo potekala v angleščini.

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

12.45 – 13.45 Pogovor

STRIPI ZA OTROKE: POGLED OD BLIZU

Risarji Ivan Mitrevski, Jaka Vukotič, David Krančan, Izar Lunaček in Matej de Cecco so v zadnjem letu domačo stripovsko produkcijo obogatili za več raznolikih in izvirnih del za otroke. Kakšni so kvalitetni stripi za najmlajše bralce, v čem se njihovo ustvarjanje razlikuje od ustvarjanja stripov za odrasle in kaj v stripih najbolj pritegne otroke (pa tudi odrasle), bodo debatirali v sklopu sobotnega sejma v Kinu Šiška. Debato bo vodila Pia Nikolič.

Vstop prost.

16.15 – 17.15 Masterclass

PETER KUPER

Priznani ameriški stripar in ilustrator Peter Kuper je, poleg bogatega in raznolikega stripovskega opusa, znan tudi po ostrih političnih in družbenih opažanjih. Njegova predstavitev bo hkrati karierna retrospektiva, vključno z nekaterimi njegovimi vplivi, ter razdelan vpogled v ustvarjanje stripovskih priredb klasičnih literarnih del avtorjev, kot so Franz Kafka, Joseph Conrad in Upton Sinclair. Govoril bo tudi o svojem delu za The New Yorker, MAD Magazine in World War 3 Illustrated. Predstavitev bo potekala v angleščini.

Pokrovitelj: Outfit7. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Vstop prost.

17:30 – 18:00 Predstavitev založbe

COLORAMA

Johanna Maierski od leta 2015 vodi založbo in riso tiskarno Colorama v Berlinu. Studio, posvečen izdajanju del sodobnih stripovskih ustvarjalcev skozi premišljen sodelovalni proces, raziskuje prakse zbiranja in pripovedovanja zgodb. Johanna nam bo povedala več o svojem založniškem/tiskarskem/izobraževalnem delu in najljubših projektih.

Vstop prost.

18.15 – 18.45 Predstavitev stripa

DUBIOZA KOLEKTIV IN ČAROBNA KOKLJA

Dubioza kolektiv, eden najbolj znanih balkanskih bendov zadnjega desetletja, je pravkar zaplaval še v stripovske vode. Že lep čas namreč sodelujejo z razvpitim sarajevskim striparjem Filipom Andronikom, ki jim je že narisal vizualije za dva videospota, produkcijo tretjega pa je žal ustavila korona. Tako so se odločili nesojeni video realizirati v obliki stripa Dubioza kolektiv in čarobna koklja. S scenaristom stripa in šefom benda Branom Jakubovićem se bo pogovarjal Izar Lunaček.

Vstop prost.

19.00 – 19.45 Pogovor

EMMANUEL GUIBERT

Pogovor s francoskim mojstrom slike in besede, piscem Ariola in Sardine v vesolju ter celovitim avtorjem Alanove vojne in večkratnim nagrajencem festivala v Angoulêmu, o lovljenju ravnotežja med deli za otroke in odrasle, pomembnosti prijateljstev ter stalnem iskanju izzivov v novih slogih in tehnikah. Z Emmanuelom Guibertom se bo pogovarjal Izar Lunaček. Pogovor bo potekal v angleščini.

Podpora: Francoski inštitut v Sloveniji.
Vstop prost.

OBSEJEMSKI PROGRAM

15.30 – 16.00 Predstavitev

OHOHO FESTIVAL IZ ZAGREBA

OHOHO je vsakoletni festival neodvisnega stripa in ulične umetnosti, ki poteka v avtonomnem kulturnem središču Medika v Zagrebu. Festival je prostorsko-časovni (dis)kontinuum za ustvarjanje, razpravo in izmenjavo sodobnih stripov in ulične umetnosti umetnikov, ki ustvarjajo podtalno umetnost v skladu z naredi-sam poetiko. Neločljiv del festivala je tudi objava stripovskega zina OHOHO. Spoznajte člane ekipe OHOHO in izvedite več o neodvisni založniški in stripovski sceni v Zagrebu!

Vstop prost.

16.00 – 18.00 Delavnica za otroke (6+)

STRIP NA KOLUTU

Na delavnici se bomo preizkusili v stripovskem pripovedovanju zgodb. Vsak si bo zamislil svojo kratko zgodbo in jo kot sosledje sličic narisal na kolut papirja. Našim novim kratkim stripom bomo iz kartona naredili še ekran in tako dobili vsak svoj strip na kolutu. Delavnico bosta vodila Petra Gosenca in Jurij Bobič (Društvo GUMB).

Vstop prost.

20:00 Podelitev Stripolisovih nagrad in koncert

ZLATIREPEC 2021 IN RISANI KONCERT

Osrednji festivalski dan bomo sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljše izvirne in prevodne stripovske izdaje leta zlatirepec 2021 in risanim koncertom, na katerem bo jazzovski pianist in skladatelj Rok Zalokar interpretiral dela letošnjega osrednjega tujega gosta, Emmanuela Guiberta.

Vstopnina: 2 € (na dan dogodka).

NEDELJA, 10. 10. 2021

11:00 Pripovedovalski dogodek za otroke

STRIPOVSKE NEDELCE: SARDINA V VESOLJU

Sardina je mlada vesoljska gusarka, ki na krovu Noordunge pluje v družbi svojega strica in tropa sirot, skupaj pa se borijo proti z redom obsedenemu predsedniku vesolja, Supermišici in njegovemu zlobnemu znanstveniku, Dr. Gricu. Sardinine pustolovščine so v Franciji zbrane že v dvanajstih knjigah kratkih stripov, Izar Lunaček pa je pri Zavodu Stripolis pravkar poskrbel za prevod in izid prve. Knjigo sta podpisala Emmanuel Guibert (sicer znan kot pisec Ariola) in Joann Sfar (eden od piscev Graščine, sicer pa ata Malega vampirja), ob splavljenju slovenske izdaje bosta na nedeljskem zaključku Tinte par poglavij v svojem nenadkriljivem slogu prebrala dramska igralca Gregor Zorc in Ajda Smrekar.

Organizatorja: Zavod Stripolis in Divja misel/Vodnikova domačija.
Vstop prost.

Tinta 2020 logo

6.–10. OKTOBER 2021