SREDA, 7. 10. 2020

17:00 Ulična razstava

TANJA KOMADINA: #tačas

Striparko in ilustratorko Tanjo Komadino je čas spomladanske karantene, ko je bilo nemogoče rutinsko odgovoriti na vprašanje »kako si«, spodbudil k ustvarjanju serije risb, prek katerih podaja tako občutek osebnega nelagodja kot tudi duhovit komentar časa, v katerem smo se nepričakovano znašli. Risbe so izšle v zbirki pesmi #tačas: 50 dni, 50 pesmi (Mladinska knjiga, 2020), ki jo je med epidemijo sestavil urednik Andrej Ilc, za revijo Stripburger pa sta nastala tudi dva enostranska stripa.

Razstava bo na ogled do 2. 11. 2020.

Organizacija: Kino Šiška in TAM-TAM.
Vstop prost.

18:00 Razstava in pogovor

ANNE BARAOU & FANNY DALLE RIVE (FR): FUČ FUK

Fanny Dalle-Rive in Anne Baraou sta pred nekaj leti v Franciji izdali debelo zbirko stripovskih anekdot o zgrešenih seksualnih srečanjih, nabranih iz lastnih izkušenj, pogovorov z znanci in prisluškovanj popolnim tujcem. Neusklajena pričakovanja, pohojeni prsti in vibracije brez resonance so vsi razgaljeni brezsramno, elegantno in z obilico smeha. Ob izidu slovenskega prevoda knjige Fuč fuk ter obisku avtoric v Ljubljani Galerija Equrna gosti razstavo izvirnih risb iz omenjenega stripa, kombiniranih s prevodi, printi in povečavami. Odprtje razstave bo pospremil pogovor z avtoricama, ki ga bo vodil Izar Lunaček, na voljo bosta tudi za vprašanja publike.

Razstava bo na ogled do 10. 11. 2020.

Organizacija: Zavod Stripolis in Galerija Equrna. Projekt je izveden ob podpori Francoskega inštituta v okviru Leta stripa 2020.
Vstop prost.

20:00 Prodajna skupinska razstava

KOMIKAZE: FEMICOMIX 2020

Sodelujejo: Ivana Armanini, Nikolina Fuzul, Korina Hunjak, Tea Jurišić, Ena Jurov, Klarxy, Agata Lučić, Apolonija Lučić (HR)

Komikaze, mreža za izdelavo, promocijo in distribucijo avtorskega stripa iz Hrvaške, bo v galeriji DobraVaga v sklopu festivala stripa Tinta na ogled premierno postavila novo različico razstavnega projekta Femicomix, s katerim poudarja moč in potencial ženskega avtorskega izraza v sodobnem stripu. Na razstavi se bo s stripi, plakati in izborom drugih likovnih del predstavila osmerica hrvaških umetnic mlajše in srednje generacije ter aktivnih protagonistk Komikaz: Ivana Armanini, Nikolina Fuzul, Korina Hunjak, Tea Jurišić, Ena Jurov, Klarxy, Agata Lučić in Apolonija Lučić. Avtorice delujejo v poljih stripa, ilustracije, grafičnega oblikovanja in slikarstva, raziskovanja in eksperimentiranja pa jih vodijo v heterogene likovne izraze ter uporabo različnih pristopov in tehnik.

Razstava bo na ogled do 14. 11. 2020.

Organizacija: Kino Šiška in Komikaze.
Vstop prost.

20:00 Razstava

UMETNICA NA MESEC x TINTA: DORA BENČEVIČ – PODOKNICE

Mlada ustvarjalka že vse življenje živi nad precej živahnimi ulicami; od Ptuja do Ljubljane jo vseskozi spremlja šum mestnega vrveža. Podoknice so anekdote, bežni izseki življenja, ki jih sliši pod svojim oknom – posebej takrat, ko si želi zatisniti oči. Od izpovedi objokanega dekleta do pijanskega prepevanja mimoidočih veseljakov so vse to zgodbe, ki navdihujejo njeno stripovsko ustvarjanje.

Razstava bo na ogled do 3. 11. 2020.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

20:00 Razstava

ZINE VITRINE x TINTA: NUKA HORVAT – LIJAK

Stripovski zin Lijak nas s pomočjo pol-abstraktnih in neprijetnih podob popelje skozi postopek radikalizacije v “alt-right” desničarske sovražne skupine. Prikazani trenutki so iztrgani iz resničnega konteksta in povezani na način, da skupaj tvorijo razdrobljen, nepopoln narativ. Nuka skuša v zinu zajeti občutke odtujenosti, obupa in strahu, ki v trenutnih svetovnih razmerah lahko ljudi kot po lijaku potisnejo do ideologij sovraštva.

Razstava bo na ogled do 12. 11. 2020.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

ČETRTEK, 8. 10. 2020

18:30 Skupinska razstava

TA LJUDSKE V STRIPU IN ENA SCHMIDTOVA

Sodelujejo: Kaja Avberšek, Miha Hančič, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Andrej Štular, Gašper Rus, Igor Šinkovec, Maja Kastelic, Matjaž Schmidt

Skupinska razstava se posveča sodobni slovenski stripovski produkciji, večinoma namenjeni otroški publiki, ki črpa iz bogate zakladnice ljudskega slovstva. Na razstavi bodo na ogled originali deveterice domačih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih stripi po motivih ljudskih pravljic in basni so v knjižni obliki izšli pod okriljem Stripburgerja. V njih srečamo priljubljene pravljične junake, kot so prebrisane zverinice iz Rezije, pijani zajec, lačni medved iz zasnežene pokrajine ruskega vzhoda, ne manjkata pa niti namrgodeni lev in prevzetna opica … Na razstavi bodo predstavljene tudi tri novoizdane knjižice iz Stripburgerjeve zbirke Ta ljudske v stripu avtorjev Gašperja Rusa, Maje Kastelic in Igorja Šinkovca. Izbor nadgrajuje še opus klasika slovenske otroške in mladinske literature Matjaža Schmidta, ki je v formo stripa priredil vrsto slovenskih pravljic, ki so izhajale v reviji Ciciban in si nato v knjižni obliki prislužile tudi nagrado izvirna slovenska slikanica 2010.

Rdeča nit razstave so stripovske reinterpretacije ljudskega slovstva: avtorji so literarne predloge posodobili in jih vsebinsko prilagodili aktualnemu trenutku, da bi jih ciljni publiki približali na svež način. Predstavljena dela, ki jih odlikuje izjemno širok razpon avtorskih poetik, se klanjajo ljudskemu pripovedništvu, hkrati pa predočajo svoboden in subjektiven pogled na izvirna dela, s tem pa tudi na sodobni svet. Razstavo dopolnjujejo poslikave in postavljanka Andreja Štularja ter skulptura stripovskih junakov, ki sta jo po stripu Gašperja Rusa ustvarila Rok Mohar in Marko A. Kovačič.

Razstava bo na ogled do 15. 11. 2020.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Vstop prost.

PETEK, 9. 10. 2020

16:00 – 19:00 Zin delavnica

FEMICOMIX DELAVNICA

Ob razstavi Femicomix se bo odvila tudi zin delavnica pod vodstvom Komikaze avtoric. Tematsko izhodišče delavnice bodo ženski liki, ki jih srečujemo na mestnih ulicah – protestnica, grafitarka, skejterka, brezdomka, skvoterka … Ti nam bodo služili kot inspiracija za risbe in stripe. Nastala dela bodo objavljena v obliki skupnega Komikaze zina, ki bo svoje mesto našel tudi v ZINE VITRINE čitalnici, ki domuje v DobriVagi. Delavnico bosta vodili hrvaški striparki in ilustratorki Ena Jurov in Klarxy.

Organizacija: Kino Šiška in Komikaze.
Vstop prost.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, zato so obvezne vnaprejšnje prijave.

20:00 Razstava in svetlobna predstava

LEWIS TRONDHEIM IN PIJANI ZAJCI

Sodelujejo: Lewis Trondheim (FR), Matej De Cecco, Miha Hančič, Tanja Komadina, David Krančan, Izar Lunaček, Ivan Mitrevski, Sanja Pocrnjić, Aja Sredanović, Igor Šinkovec, Zoran Smiljanić

+MSUM in Zavod Stripolis predstavljata kombinirano razstavo enega največjih mojstrov francoskega stripa zadnjih desetletij, Lewisa Trondheima, ter devetih slovenskih striparjev srednje generacije – Mateja De Cecca, Mihe Hančiča, Tanje Komadine, Davida Krančana, Izarja Lunačka, Ivana Mitrevskega, Sanje Pocrnjić, Aje Sredanović in Igorja Šinkavca, ki so pod imenom Pijani zajci za razstavo skupaj ustvarili kup eksperimentalnih stripov po načelih gibanja OuBaPo, ki jih je v devetdesetih skupaj s sodelavci razvil prav Trondheim. Ustvarili so stripe, ki se berejo v več smeri naenkrat, stripe, kjer se sličice med seboj menjajo po vnaprej določenih pravilih, stripe, ki nastajajo ekipno od zadnje sličice proti prvi itd.

Tretji del razstave je posvečen lanskemu dobitniku Zlatirepca za najboljši izvirni strip, Zoranu Smiljaniću, ki se bo predstavil z originali iz svojih nedavnih zgodovinskih stripov o Cankarju in požigu Narodnega doma v Trstu. Odprtje razstave bo obeleženo še s projekcijo stripov Pijanih zajcev, sestavljenih iz omejenega števila modularnih svetlobnih sličic na fasado muzeja ob glasbeni spremljavi ter predstavitvijo fanzina, v katerem bodo s komentarji delovnega procesa zbrani vsi stripi ekipe z razstave. V sklopu sobotnega stripovskega sejma v Kinu Šiška bo potekal tudi spletni pogovor z Lewisom Trondheimom, ki se zaradi epidemije covida-19 odprtja razstave žal ne bo udeležil.

Razstava bo na ogled do 25. 11. 2020.

Organizacija: Zavod Stripolis in MG+MSUM. Projekt je izveden ob podpori Francoskega inštituta v okviru Leta stripa 2020.

SOBOTA, 10. 10. 2020

10:00 – 18:00 Pestro sejemsko dogajanje

STRIPOVSKI SEJEM

Večdnevno stripovsko dogajanje bo vrelišče doseglo z zdaj že tradicionalnim sobotnim stripovskim sejmom v Kinu Šiška. Na sejmišču bodo lahko obiskovalci vsi stripa željni obiskovalci na enem mestu preverili letošnjo stripovsko letino in izbrano ponudbo domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov, pestro obsejemsko dogajanje pa bo postreglo z masterclassi, predstavitvami domačih stripovskih novosti, pogovori ter seveda druženjem z avtorji in avtoricami.

Osrednji festivalski dan bomo sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljši izvirni in prevodni stripovski izdaji leta Zlatirepec 2020 ter risanim koncertom Boštjana Narata in Izarja Lunačka.

Organizacija: Kino Šiška, Zavod Stripolis in Stripburger/Forum Ljubljana.
Vstop prost (izjema: Zlatirepec 2020 in Narisani Narat – 2 €).

PREDAVANJA IN POGOVORI

10:30 – 11:30 Masterclass

ANNE BARAOU IN FANNY DALLE-RIVE (FR)

Na sobotnem masterclassu nam bosta avtorici stripa Fuč fuk (Zavod Stripolis, 2020) predstavili svoj delovni proces: kako sta prišli do ideje za posamezno anekdoto, kako sta jo pretvorili v delujoč scenarij s pravimi poudarki, značaji, tempom in »punchlini« ter kako sta reč končno spremenili v konkreten strip z vizualno trdno določenimi liki, scenami in kadri. Kot mojstrica besed bo govorila večinoma Anne, medtem ko bo Fanny risala v živo, obe pa bosta na voljo za sprotna vprašanja publike.

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

12:00 – 12:45 Masterclass

MAJA KASTELIC

Maja Kastelic, mednarodno priznana otroška ilustratorka, nam bo razkrila, kako je nastajal njen prvi otroški strip Muren muzikant: predelava basni o murnu in mravljah za Stripburgerjevo zbirko Ta ljudske v stripu (Forum Ljubljana, 2020). Izvedeli boste, zakaj je izbrala prav to zgodbo, kako jo je pregnetla v lasten credo, kako je našla najbolj primerne oblike in barve za svoje junake in okolja ter kako je zgodbo sploh povedala.

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

13:15 – 14:00 Masterclass

ZORAN SMILJANIĆ

Zoran Smiljanić nas bo povedel skozi nastajanje svojega nedavnega albuma Črni plamen (Založba ZRC, 2020) o požigu narodnega doma v Trstu: od osnovne zgodbe prek snovanja likov, pisanja scenarija s sinom Ivanom in komponiranja posameznih prizorov: vse ob bogatih vizualijah na projekciji..

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

16:00 – 16:45 Pogovor

ALI STRIP GOVORI RESNICO?

Risarji Izar Lunaček, Zoran Smiljanić, Jaka Vukotič ter Damijan Stepančič so v zadnjem letu domačo stripovsko produkcijo obogatili za več del z zgodovinsko tematiko: Stepančič z biografijama dveh velikanov slovenske zgodovine (Baraga, črna suknja med Indijanci, Družina, 2020; Naš Maister, Miš, 2019), Smiljanić s poročilom o požigu Narodnega doma v Trstu (Črni plamen, Založba ZRC, 2020), Lunaček s predelavo svoje doktorske disertacije o komičnih vidikih religije (Sveto in smešno, Založba ZRC, 2020), Vukotič pa z biografijami pomembnih oseb iz preteklosti za otroke (Znamenitni!, Rokus Klett, 2020; Reformatorji v stripu ali kako smo Slovenci dobili prvo res dooooolgo knjigo (in eno krajšo, ki je opisala, kako pišemo), Škrateljc, 2020) . O stranpoteh zgodovinskih in resničnih zgodb bodo debatirali v sklopu sobotnega sejma v Kinu Šiška. Pogovor bo vodila Pia Nikolič.

Vstop prost.

17:15 – 18:00 Pogovor

TA LJUDSKE V STRIPU

Maja Kastelic, Gašper Rus in Igor Šinkovec so avtorji treh povsem svežih stripovskih predelav slovenskih ljudskih pravljic, ki so izšle v Stripburgerjevi zbirki Ta ljudske v stripu: Muren muzikant, Štirje godci in Lovska sreča (Forum Ljubljana, 2020). Navdušujejo s svojo likovno podobo ter duhovitimi ljudskimi modrostmi, ob katerih se krohotajo tako najmlajši kot tudi njihovi starši. O vijugavih poteh od prebrane pravljice do narisanega stripa bodo spregovorili na sobotnem sejmu v Kinu Šiška. Pogovor bo vodila Ana Bogataj.

Vstop prost.

18:30 – 19:30 Spletni pogovor

LEWIS TRONDHEIM (FR)

Spletni pogovor z legendo francoskega stripa o njegovih začetkih, vzponu in nadaljnji usodi pravkar ubujene popularne stripovske sage Graščine, ki smo jo spomladi dobili tudi v slovenskem prevodu (Graffit, 2020). Z Lewisom Trondheimom se bo pogovarjal Izar Lunaček.

Vstop prost.

OBSEJEMSKI PROGRAM

16:00 – 18:00 Delavnica za otroke in mlade (6+)

MALA STRIPOVSKA MONTAŽA

Na delavnici se bomo spustili v svet stripa in raziskovali raznolike možnosti stripovske montaže. Iz izbranih stripov za otroke bomo izluščili ključne prizore, jih premeščali in preobračali ter iz njih sestavili nove zgodbe. Pri tem se bomo urili v pripovedovanju v podobah in se spoznavali z osnovami stripovske govorice. Delavnico bosta vodila Petra Gosenca in Jurij Bobič (Društvo GUMB). Vstop prost.
20:00 Podelitev Stripolisovih nagrad in risani koncert

ZLATIREPEC 2020 IN NARISANI NARAT

Osrednji festivalski dan bomo sklenili s podelitvijo Stripolisovih nagrad za najboljši izvirni in prevodni stripovski izdaji leta Zlatirepec 2020. Sledil bo risani koncert, na katerem nas bosta s kombinacijo kantavtorskih komadov in sprotnih ilustracij njihovih besedil razvajala Boštjan Narat in Izar Lunaček. Vstopnina: 2 € (na dan dogodka).

NEDELJA, 11. 10. 2020

11:00 Pripovedovalski dogodek in delavnica za otroke (5+)

STRIPOVSKE NEDELCE: TA LJUDSKE V STRIPU

Na nedeljskem pripovedovalskem dogodku na Vodnikovi domačiji bo v vlogi pripovedovalca in muzikanta nastopil Srečko Meh. Slišali bomo, kako ustripljene zimzelene slovenske ljudske pravljice in basni zvenijo na odru. V knjižni obliki so izšle pri Stripburgerju, na Tinti pa si jih lahko ogledate na razstavi v Galeriji Vodnikove domačije. Sledila bo delavnica pod mentorstvom ilustratorke in striparke Maje Kastelic, na kateri si bodo otroci izmislili svojo zgodbo s priljubljenimi pravljičnimi junaki in jo pretvorili v kratek strip.

Organizatorja: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Vstop prost.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, zato so obvezne vnaprejšnje prijave.

Tinta 2020 logo

6.–10. OKTOBER 2021