olivier schrauwen

Belgijec Olivier Schrauwen je trenutno eden najbolj vročih in samosvojih avtorjev v svetu neodvisnega stripa. Njegov prvenec Fant moj (My Boy) iz leta 2006 je ob izidu s strani kritikov požel številne pohvale in ustoličil avtorja kot enega bolj inovativnih na področju sodobne stripovske ustvarjalnosti, kar je v naslednjih letih le še dodatno potrdil s stripovskimi albumi, kot so Mož, ki si je puščal rasti brado (The Man Who Grew His Beard), Arsène Schrauwen in Vzporedna življenja (Parallel Lives), ki so izšli pri renomiranih stripovskih založbah in so prevedeni v različne jezike. Vsako njegovo stripovsko delo je malodane unikatna vaja v stilu in mojstrski prikaz raziskovanja prožnosti stripovske forme. Pogosto je zastopan v različnih alternativnih stripovskih antologijah in revijah, svoje delo pa redno predstavlja tudi na festivalih in razstavah širom sveta. Na festivalu se bo mudil kot gost revije Stripburger,  ki bo ob tej priliki v slovenščini izdala njegov album Fant moj.

PREDDOGODEK

TOREK, 8. 10. 2019

21:00

KRATKI ANIMIRANI FILMI WINSORJA MCCAYA 

Kinotečni poklon ameriškemu pionirju stripa in animacije Winsorju McCayu, pri čigar delu se je vizualno navdihoval tudi Olivier Schrauwen v albumu Fant moj,  katerega slovenski prevod je pravkar izšel pri Stripburgerju. Belgijski stripar in animator bo program tudi uvedel. Projekcijo kratkih animiranih filmov bo v živo spremljal pianist Andrej Goričar.

PROGRAM:
Mali Nemo (Little Nemo, 1911), 16mm, čb, nemi, 5′
Mali Nemo je glavni junak serije tedenskih stripov Winsorja McCaya iz časopisa New York Herald. Prvi McCayev poskus animacije, ki je pozneje postal ena od prvih animiranih klasik, prikazuje avtorja, ki načrte o animaciji svojega stripa razkriva “umetniškim prijateljem”, ti pa se zamisli posmehujejo. Kratki film nas vodi skozi proces ustvarjanja in snemanja animiranega dela od zasnove do končnega izdelka.

Življenje komarja (How a Mosquito Operates, 1912), Dinozaver Gertie (Gertie the Dinosaur, 1914), Gertie na turneji (Gertie on Tour, 1916), Kentavra (The Centaurs, 1917), Potop Luzitanije (The Sinking of the Lusitania, 1918), Vodvilsko gledališče žuželk (Bug Vaudeville, 1921), Leteča hiša (The Flying House, 1921), Domača žival (The Pet, 1921)

Organizacija: Slovenska kinoteka v sodelovanju z arhivom Carlo Montanaro in Stripburgerjem/Forumom Ljubljana.
Vstopnina: 4 € (2 € za člane Kinopolisa)

PETEK, 11. 10. 2019

20:00

OTVORITEV RAZSTAVE + AV PERFORMANS

Olivier Schrauwen, ki je v zadnjih letih s presenetljivimi vizualnimi eksperimenti in ustvarjalno svežino vzbudil veliko zanimanja na mednarodni neodvisni stripovski sceni, se v Ljubljani predstavlja z mini pregledno razstavo svojega dela z naslovom Hej! Sem O. Schrauwen v galeriji Alkatraz. Na ogled bo izbor originalnih strani iz njegovega pisanega stripovskega opusa, pa tudi animacije in grafike. Ob razstavi bo v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip izšel tudi njegov album Fant moj, ki se vizualno navdihuje pri ameriških pionirjih stripa, kot sta Winsor McCay in Lyonel Feininger. Z nadrealistično igrivostjo, vsakovrstnimi eksotičnimi bizarnostmi ter jedko ironijo je avtor izrisal absurdno domišljijsko zgodbo, brutalno in neprizanesljivo fresko sodobnosti, ki domala brez besed podaja subtilno kritiko današnjega življenja in družbe nasploh. Ob odprtju razstave se obeta tudi avtorjev avdiovizualni performans.

Razstava bo na ogled do 7. novembra 2019.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana; koprodukcija: Galerija Alkatraz/KUD Mreža; podpora: Flanders Literature.
Vstop prost.

SOBOTA, 12. 10. 2019

16:30 – 17:00

POGOVOR

Pogovor z priznanim belgijskem avtorjem bo moderiral Bojan Albahari in bo potekal v angleščini.

Vstop prost.

10.–12. OKTOBER 2019