DAVID LLOYD

Britanski stripar David Lloyd je svetovnemu občinstvu gotovo najbolj znan kot risar kultnega stripa V for Vendetta. S scenaristom Alanom Moorom sta serijo zasnovala leta 1982 za legendarno angleško revijo Warrior, končala pa pod okriljem ameriške založbe Vertigo/DC Comics. Po stripu je bil leta 2005 posnet film, slovito masko Guya Fawkesa, ki jo je upodobil Lloyd in jo v stripu nosi anarhistični antijunak, pa so med nedavno krizo za svojo vzeli člani gibanja Anonymous. Lloyd je bil skupaj z Moorom, Davidom Gibbonsom in Daveom McKeanom skozi osemdeseta eden ključnih akterjev preporoda ameriškega komercialnega stripa. Od leta 2012 se posveča predvsem ustvarjanju večkrat nagrajene spletne stripovske antologije Aces Weekly. Na festivalu bo med drugim predstavil svoje delo na predavanju z naslovom Pripovedni triki stripa.

SOBOTA, 12. 10. 2019

11:00

PREDAVANJE

Angleški mojster devete umetnosti nam bo na predavanju z naslovom Pripovedni triki stripa predstavil skrivnosti učinkovitega kadriranja, zaporedja prizorov in kompozicije posamezne strani, na koncu pa bo na voljo tako za vprašanja poslušalcev kot tudi za morebiten pregled del nadebudnih mladih striparjev. Predavanje bo potekalo v angleščini.

Pokrovitelj: Outfit7. Vstop prost.

 

17:15

POGOVOR

Pogovor z avtorjem bo moderiral Izar Lunaček in bo potekal v angleščini. Pred pogovorom, med 14. in 17. uro, bo Lloyd svoja dela tudi podpisoval na sejmu, poleg mojstrove risbe pa si lahko za pokušino priskrbite še dostop do njegove spletne stripovske revije Aces Weekly.

Vstop prost.

PODOGODEK

NEDELJA, 13. 10. 2019

21:00

V KOT VROČE MAŠČEVANJE

V kot vroče maščevanje (V for Vendetta), režija: James McTeigue, ZDA/VB/Nemčija, 2005, 132′

V totalitarni Britaniji prihodnosti se mlado dekle Evey (Natalie Portman) znajde v smrtni nevarnosti, iz katere jo reši zamaskirani neznanec V (Hugo Weaving), karizmatičen in spreten mojster dvoboja in prevare, ki podžiga sodržavljane k uporu zoper tiranijo. Medtem ko Evey razkriva V-jevo skrivnostno preteklost, spoznava resnico tudi o sebi in postane njegova zaveznica v revoluciji, s katero naj bi družbi nasilja in korupcije povrnila svobodo in pravičnost. Niti-ne-tako-futuristični politični triler, posnet po scenariju in v produkciji ustvarjalcev trilogije Matrica, bratov Wachowski. Film bo uvedel soavtor originalne stripovske predloge David Lloyd.

Organizacija: Slovenska kinoteka in Zavod Stripolis.
Vstopnina: 4 € (2 € za člane Kinopolisa).

10.–12. OKTOBER 2019