ZLATI OSLI

Vsako leto pred Tinto se v barih na Petkovškovem nabrežju ob petkih začnejo dobivati slovenski striparji ter ob pivcu risati stripe na temo glavnih gostov. Lani so se kot Pijani zajci poklonili francoskemu mojstru Trondheimu, letos pa so Kuprovo Preobrazbo in Guibertovega Ariola združili kot Zlati osli.

Njihovi podvigi bodo razstavljeni na zbirni festivalski razstavi v Galeriji Kresija, izšli pa bodo tudi v lični knjižici, kjer boste lahko brali, kako so se iz zajcev spremenili v osle, kako so si pijačo na Petkovšku plačevali z blatom, ki je postalo zlato in kako so v maniri ljudske bajke za čas Tinte levjemu kralju prevzeli oblast nad mestom.

Pri Zlatih oslih so letos sodelovali: Dora Benčević, Matej de Cecco, Ivan Mitrevski, Aja Sredanović, Izar Lunaček, Miha Hančič, Lea Vučko, Sanja Pocrnjić, Mateja Korbar in Maja Kastelic, s posameznimi risbami pa jim je pomagal še kup drugih slovenskih legend. IA!

PREDFESTIVALSKI DOGODEK

PONEDELJEK, 4. 10. 2021 OB 20.00

OSLOVSKA ŽURKA

Festivalsko ogrevanje

V čast obisku Emmanuela Guiberta na letošnji Tinti je skupina domačih striparjev vsak petek džemala ob pijači na Petkovšku in proizvedla knjižico skupnih stripov o tem, kako se pod gostovim vplivom čez noč spremenijo v zlate osle, ki kakajo keš, pijejo in rišejo, prevzamejo levjemu kralju oblast nad mestom in premagujejo ogre v rap dvobojih. Osli bodo za en večer oblast prevzeli tudi nad novim klubom Zorica na Kersnikovi 4, kjer bodo razstavili del svojih umotvorov, rolali muziko in točili lastno pivo.

Organizacija: Zavod Stripolis in Zorica.
Vstop prost.

SREDA, 6. 10. 2021 OB 18.00

TINTA 2021: FESTIVALSKA RAZSTAVA

Odprtje festivala in skupinska razstava

Sodelujejo: Emmanuel Guibert (FR), Peter Kuper (US), Colorama (DE), Zlati osli, Marko Kociper, Andrej Štular 

Festival stripa Tinta vabi na odprtje festivala s skupinsko razstavo v Galeriji Kresiji, v samem središču Ljubljane. Na razstavi si boste lahko ogledali plakate vseh osrednjih gostov, delce in najave vseh treh osrednjih festivalskih razstav ter brskali po vseh sveže prevedenih stripih in izdajah, ki so letos nominirane za nagrado Zlatirepec. Poleg tega bo poseben kotiček namenjen tudi letošnji rdeči niti festivala, Zlatim oslom, ki so vso pomlad risali skupinske stripe na temo glavnih gostov festivala, ob odprtju razstave pa nam pripravljajo tudi prav posebno presenečenje.

Razstava bo na ogled do 25.10. 2021.
Odpiralni čas galerije: PON–PET: 10.00–18.00, SOB: 10.00–14.00, NED: 10.00–13.00.

Organizacija: Zavod Stripolis, Stripburger/Forum Ljubljana, Kino Šiška, Galerija Kresija. Podpora: Veleposlaništvo ZDA in Francoski inštitut v Sloveniji.
Vstop prost.

Tinta 2020 logo

6.–10. OKTOBER 2021