TA LJUDSKE V STRIPU IN ENA SCHMIDTOVA

Domača stripovska revija Stripburger nam bo postregla z razstavo, ki vabi v pisani in kratkočasni svet ljudskih pravljic in basni v stripu, s katerimi zadnja leta v obliki ličnih malih knjižic redno razveseljuje predvsem najmlajše. V Galeriji Vodnikove domačije bodo na ogled originali domačih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev: stripom Kaje Avberšek, Mihe Hančiča, Tanje Komadine, Davida Krančana, Mateja Lavrenčiča in Andreja Štularja se bodo pridružile še tri čisto sveže »ta ljudske«, ki so jih upodobili Gašper Rus, Igor Šinkovec in Maja Kastelic. Videti bo mogoče tudi izsek iz opusa klasika slovenske otroške in mladinske literature Matjaža Schmidta.

Z zimzeleno vsebino in raznolikimi avtorskimi poetikami razstava vabi obiskovalce vseh starosti k odkrivanju bogate zakladnice ljudskega slovstva ter raznolikosti sodobne domače stripovske ustvarjalnosti. Ob razstavi se bo na Vodnikovi domačiji odvil še nedeljski pripovedovalski dogodek ter stripovski delavnici za najmlajše.

Kaja Avberšek

MIHA HANČIČ

Tanja KOMADINA

DAVID KRANČAN

MATEJ LAVRENČIČ

ANDREJ ŠTULAR

GAŠPER RUS

IGOR ŠINKOVEC

MAJA KASTELIC

Tinta 2020 | Festival stripa Ljubljana

MATJAŽ SCHMIDT

ČETRTEK, 8. 10. 2020 ob 18:30

TA LJUDSKE V STRIPU IN ENA SCHMIDTOVA

Skupinska razstava

Sodelujejo: Kaja Avberšek, Miha Hančič, Tanja Komadina, David Krančan, Matej Lavrenčič, Andrej Štular, Gašper Rus, Igor Šinkovec, Maja Kastelic, Matjaž Schmidt

Skupinska razstava se posveča sodobni slovenski stripovski produkciji, večinoma namenjeni otroški publiki, ki črpa iz bogate zakladnice ljudskega slovstva. Na razstavi bodo na ogled originali deveterice domačih stripovskih ustvarjalk in ustvarjalcev, katerih stripi po motivih ljudskih pravljic in basni so v knjižni obliki izšli pod okriljem Stripburgerja. V njih srečamo priljubljene pravljične junake, kot so prebrisane zverinice iz Rezije, pijani zajec, lačni medved iz zasnežene pokrajine ruskega vzhoda, ne manjkata pa niti namrgodeni lev in prevzetna opica … Na razstavi bodo predstavljene tudi tri novoizdane knjižice iz Stripburgerjeve zbirke Ta ljudske v stripu avtorjev Gašperja Rusa, Maje Kastelic in Igorja Šinkovca. Izbor nadgrajuje še opus klasika slovenske otroške in mladinske literature Matjaža Schmidta, ki je v formo stripa priredil vrsto slovenskih pravljic, ki so izhajale v reviji Ciciban in si nato v knjižni obliki prislužile tudi nagrado izvirna slovenska slikanica 2010.

Rdeča nit razstave so stripovske reinterpretacije ljudskega slovstva: avtorji so literarne predloge posodobili in jih vsebinsko prilagodili aktualnemu trenutku, da bi jih ciljni publiki približali na svež način. Predstavljena dela, ki jih odlikuje izjemno širok razpon avtorskih poetik, se klanjajo ljudskemu pripovedništvu, hkrati pa predočajo svoboden in subjektiven pogled na izvirna dela, s tem pa tudi na sodobni svet. Razstavo dopolnjujejo poslikave in postavljanka Andreja Štularja ter skulptura stripovskih junakov, ki sta jo po stripu Gašperja Rusa ustvarila Rok Mohar in Marko A. Kovačič.

Razstava bo na ogled do 15. 11. 2020.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Vstop prost.

NEDELJA, 11. 10. 2020 ob 11:00

STRIPOVSKE NEDELCE: PRIPOVEDOVALSKI DOGODEK IN DELAVNICA ZA OTROKE

Pripovedovalski dogodek in delavnica za otroke (5+)

Na nedeljskem pripovedovalskem dogodku na Vodnikovi domačiji bo v vlogi pripovedovalca in muzikanta nastopil Srečko Meh. Slišali bomo, kako ustripljene zimzelene slovenske ljudske pravljice in basni zvenijo na odru. V knjižni obliki so izšle pri Stripburgerju, na Tinti pa si jih lahko ogledate na razstavi v Galeriji Vodnikove domačije. Sledila bo delavnica pod mentorstvom ilustratorke in striparke Maje Kastelic, na kateri si bodo otroci izmislili svojo zgodbo s priljubljenimi pravljičnimi junaki in jo pretvorili v kratek strip.

Organizatorja: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Vstop prost.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, zato so obvezne vnaprejšnje prijave.

POFESTIVALSKI DOGODEK

SOBOTA, 24. 10. 2020, 10:00 – 15:00

ŽIVALSKI STRIPI

Stripovska delavnica (9+)

Enodnevna stripovska delavnica, ki jo bosta vodila Andrej Štular in Gašper Rus, je namenjena mlajšim ustvarjalcem (od 9. leta dalje) in nudi osnovni vpogled v stripovsko ustvarjalnost. Kot navdih za stripovsko ustvarjanje bodo tokrat služile basni in pripovedi iz bogate zakladnice slovenskega ljudskega slovstva, v katerih nastopajo različne živali, ki znajo govoriti in posnemati navade ter slabosti ljudi in nam tako na duhovit način sporočajo življenjske modrosti in nasvete.
Delavnica bo sestavljena iz dveh delov: v prvem se bodo udeleženci spoznali z delovnim procesom, ki ga zahteva izdelava stripa, s posebnim poudarkom na pripravi stripovskega scenarija po že obstoječi literarni predlogi, vizualizaciji likov in kadriranju pripovedi, v drugem pa se bodo posvetili snovanju in izdelavi lastnega stripa po izbrani živalski zgodbi.

Delavnica Živalski stripi je tudi del programa Pripovedovalskega festivala.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija.
Brezplačna delavnica je namenjena mladim od 9. leta starosti dalje.

Število mest je omejeno, zato so potrebne vnaprejšnje prijave.

Tinta 2020 | Festival stripa Ljubljana

7.–11. OKTOBER 2020