PREDFESTIVALSKI DOGODKI

PETEK, 4. 10. 2019 ob 19:00

ANDREJ ŠTULAR: TRETJI TIR

Andrej Štular z razstavo potrjuje prvovrstno kondicijo, s katero preskuša meje različnih likovnih panog, začinjenih z neumornim recikliranjem ter prekaljeno ready-made taktiko. Štular išče, kar mora biti najdeno; ponovno odkrita lepota vsakdanje tvarine in podob se pod umetnikovimi prsti spreminja v pomenljive in lirične stvaritve, ki z ironijo in humorjem posegajo v kulturno-družbeni historiat. Razstava v Kopru prinaša raznorodno bero del, nastalih v zadnjih letih: izbrane risbe, kolaže ter objekte, predvsem pa kratke stripe, tudi izbor originalov iz starejših stripovskih albumov. Razstava bo na ogled do 22. 11.

Produkcija: Stripburger / Forum Ljubljana; koprodukcija: Obalne galerije Piran.
Vstop prost.

SOBOTA, 5. 10. 2019 ob 18:00

STRIP V ŽIVO: ALAN FORD

Špikerji in tehniki Radia Študent se bodo že tretje leto zapored preizkusili v branju stripa v živo. Na velikem platnu boste lahko spremljali posamezne odseke stripa, ki ga bodo v živi govor obudili njihovi glasovi, glasbene podlage in zvočni efekti. Tokrat bodo uprizorili strip iz kultne serije Alan Ford, ki letos praznuje okroglih 50 let. Petdeseta epizoda razkriva, kako se je slavna detektivska ekipa TNT združila in kaj so posamezni člani počeli, preden so se spoznali. Pridite in se ponovno spomnite ali pa na novo odkrijte, kako se je njihova zgodba sploh začela. Stripi še nikoli niso izpadli bolj filmsko!

Organizacija: Radio Študent in Slovenska kinoteka.
Vstopnina: 4 € (2 € za člane Kinopolisa).

SOBOTA, 5. 10. 2019 ob 19:00

MARATONCI TEČEJO ČASTNI KROG

Maratonci tečejo častni krog (Maratonci trče počasni krug), režija: Slobodan Šijan, Jugoslavija, 1982, 92′

Čas med obema svetovnima vojnama. V družini Topolović pride do spora, ker se najmlajši potomec noče ukvarjati s pogrebništvom, kot je bilo do tedaj v družinski tradiciji. Njegovo dekle ga podpira pri odločitvi, da si poišče lepši poklic, vendar se odnosi med obema družinama zaostrijo. Po »Kdo neki tam poje« še ena vrhunska črna komedija Slobodana Šijana, ki ni le izjemen oboževalec Alana Forda, ampak je tudi pripoved in atmosfera njegovih filmov zelo podobna prigodam večno obubožane vohunske grupe.

Organizacija: Slovenska kinoteka.
Vstopnina: 4 € (2 € za člane Kinopolisa).

NEDELJA, 6. 10. 2019 ob 11:00

STRIPOVSKA ZABAVA S PASJIM MOŽEM IN KAPITANOM GATNIKOM

Da se stripi Dava Pilkeyja o Pasjem možu in kapitanu Gatniku tako dobro berejo, se imamo zahvaliti tudi njihovemu prevajalcu Boštjanu Gorencu – Pižami. Ob projekciji nam bo prebiral najljubše zgodbe iz obeh serij in za povrh doda še kakšno o Šnofiju iz stripov, ki jih soustvarjata z risarjem Matejem de Ceccom. Vsekakor bo nadvse zabavno in napeto! Sledi delavnica risanja slikogiba pod mentorstvom de Cecca.

Organizacija: Vodnikova domačija, Mladinska knjiga in Kino Šiška.
Vstop prost.

TOREK, 8. 10. 2019 ob 21:00

PIONIR STRIPA IN ANIMIRANEGA FILMA WINSOR MCCAY

Kinotečni poklon ameriškemu pionirju stripa in animacije Winsorju McCayu. Program bo uvedel belgijski stripar in animator Olivier Schrauwen, tudi avtor stripa Fant moj, navdihnjenega z delom Winsorja McCaya, katerega slovenski prevod je izšel pri Stripburgerju.

Mali Nemo (Little Nemo)
Winsor McCay, ZDA, 1911, 16mm, čb, nemi, 5′
Mali Nemo je glavni junak serije tedenskih stripov Winsorja McCaya iz časopisa New York Herald. Prvi McCayev poskus animacije, ki je pozneje postal ena od prvih animiranih klasik, prikazuje avtorja, ki načrte o animaciji svojega stripa razkriva “umetniškim prijateljem”, ti pa se zamisli posmehujejo. Kratki film nas vodi skozi proces ustvarjanja in snemanja animiranega dela od zasnove do končnega izdelka.

Življenje komarja (How a Mosquito Operates)
Winsor McCay, ZDA, 1912, 16mm, čb, nemi, 5′

Dinozaver Gertie (Gertie the Dinosaur)
Winsor McCay, ZDA, 1914, 16mm, čb, nemi, 8’40”

Gertie na turneji (Gertie on Tour)
Winsor McCay, ZDA, 1916, 16mm, čb, nemi, 1′ (fragment)

Kentavra (The Centaurs)
Winsor McCay, ZDA, 1917, 16mm, čb, nemi, 4′ (fragment)

Potop Luzitanije (The Sinking of the Lusitania)
Winsor McCay, ZDA, 1918, 16mm, čb, nemi, 8′

Vodvilsko gledališče žuželk (Bug Vaudeville)
Winsor McCay, ZDA, 1921, 16mm, čb, nemi, 12′

Leteča hiša (The Flying House)
Winsor McCay, ZDA, 1921, 16mm, čb, nemi, 11’30”

Domača žival (The Pet)
Winsor McCay, ZDA, 1921, 16mm, čb, nemi, 11′

Glasbena spremljava v živo: Andrej Goričar (klavir).

Organizacija: Slovenska kinoteka v sodelovanju z arhivom Carlo Montanaro in Stripburgerjem/ Forumom Ljubljana.
Vstopnina: 4 € (2 € za člane Kinopolisa).

SREDA, 9. 10. 2019 ob 17:00

STRIP V SLUŽBI OBLIKOVANJA

Moderator Aljaž Vesel se bo z Davidom Krančanom, Miho Artnakom in Žigo Aljažem pogovarjal o projektih, pri katerih je strip prestopil okvire umetniške zvrsti in s pomočjo oblikovanja postal pedagoško sredstvo, oglaševalska kampanja ali vsebina digitalnega orodja. Dogodek je tudi del programa 9. bienala slovenskega oblikovanja Brumen.

Organizacija: Fundacija Brumen.
Vstop prost.

POFESTIVALSKI DOGODKI

NEDELJA, 13. 10. 2019 ob 11:00

ALAN FORD TEČE ČASTNI KROG

Zadnje vodstvo po razstavi Alan Ford teče častni krog v spremstvu dr. Mitje Velikonja.

Organizacija: Aktikvarirat Glavan, Zavod kultura in prosveta, Narodna galerija.

NEDELJA, 13. 10. 2019 ob 21:00

V KOT VROČE MAŠČEVANJE

V kot vroče maščevanje (V for Vendetta), režija: James McTeigue, ZDA/VB/Nemčija, 2005, 132′

V totalitarni Britaniji prihodnosti se mlado dekle Evey (Natalie Portman) znajde v smrtni nevarnosti, iz katere jo reši zamaskirani neznanec V (Hugo Weaving), karizmatičen in spreten mojster dvoboja in prevare, ki podžiga sodržavljane k uporu zoper tiranijo. Medtem ko Evey razkriva V-jevo skrivnostno preteklost, spoznava resnico tudi o sebi in postane njegova zaveznica v revoluciji, s katero naj bi družbi nasilja in korupcije povrnila svobodo in pravičnost. Niti-ne-tako-futuristični politični triler, posnet po scenariju in v produkciji ustvarjalcev trilogije Matrica, bratov Wachowski. Film bo uvedel so-avtor originalne stripovske predloge David Lloyd.

Organizacija: Slovenska kinoteka in Zavod Stripolis.
Vstopnina: 4 € (2 € za člane Kinopolisa).

SREDA, 16. 10. 2019 ob 19:00

#ZOBOTREBEC: ALAN FORD

Antikvar Rok Glavan in ljubitelj stripov Samo Pureber nam bosta razložila, zakaj je (bil) Alan Ford bolj popularen v Jugoslaviji (in s tem tudi Sloveniji), kot v lastni domovini Italiji, kdaj sta se domislila nore ideje, da bosta strip spravila v Narodno galerijo, kje sta staknila neverjetnih 162 izvirnih tabel stripa, kaj vse je šlo narobe pri organizaciji te prelomne razstave, kdo je pisal prispevke za izvrstni katalog razstave in kako smo dobili slovenski prevod knjige Cvetličarna v Hiši cvetja Lazarja Džamića … skratka vse o Alanu Fordu na enem mestu! Odgovorne bo s posledicami njihovih dejanj soočal Zoran Smiljanić.

Organizacija: Mestna knjižnica Kranj.
Vstop prost.

PETEK, 18. 10. 2019 ob 19:00

MARTIN RAMOVEŠ: PO ROBU

Razstava spremlja Stripburgerjevo izdajo novega stripovskega albuma, s katerim se je Martin Ramoveš tokrat poklonil pesniku in satiriku Ivanu Robu (1908–1943). Gre za biografsko zgodbo o življenju in delu dandanes nekoliko pozabljenega avtorja, katerega večplastno osebnost nam Ramoveš predstavlja s ključnimi dogodki njegovega prekratkega življenja. Ob stripu bo na spletu objavljen tudi najnovejši studijski projekt Martin Ramoveš Banda – glasba s pesmimi Ivana Roba – in tako bo odprtje razstave pospremljeno še s koncertnim nastopom v Vetrinjskem dvoru.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana; koprodukcija: Pekarna Magdalenske mreže in Narodni dom Maribor; s podporo: MOM in JAK.
Vstop prost.

PETEK, 18. 10. 2019 ob 21:00

MARTIN RAMOVEŠ BAND – KONCERT

Martin Ramoveš s svojo skupino predstavlja novi album uglasbenih pesmi Ivana Roba, ki je nastal v povezavi z biografskim stripom o Ivanu Robu.

Organizacija: Pekarna Magdalenske mreže, Narodni dom Maribor in Stripburger/Forum Ljubljana.
Vstop prost.

TOREK, 22. 10. 2019 ob 19:00

MESTO SPOMINA V STRIPU

Pogovor o stripu Berlin ameriškega avtorja Jasona Lutesa. Prevod je nedavno izšel pri Založbi ZRC.

Organizacija: Knjigarna Azil in Založba ZRC; podpora: JAK.
Vstop prost.

SOB, 26. 10. + NED, 27. 10. 2019 od 10:00 do 18:00

RISOTRIP

Risografija, poimenovana po japonski družbi Riso, ki je postopek razvila, se je v zadnjih letih uveljavila kot priljubljena tehnika tiskanja za specializirane založnike, oblikovalce, umetnike in ilustratorje. Risograf omogoča tiskanje v velikih količinah. Zaradi postopka tiskanja, podobnega sitotisku, omogoča svojevrstno prekrivanje barv in unikaten videz tiskovin, za nanašanje barve na papir pa ne potrebujemo kemikalij in toplote. Delavnica bo posvečena izdelavi stripa v tej tehniki: dvodnevna delavnica se pričenja 26. oktobra v prostorih SCCA na Metelkovi, dan kasneje pa se nadaljuje v Tobačni, v prostorih studia Riso Paradiso. Prvi dan si bodo udeleženci delavnice ogledali razstavo Olivierja Schrauwna in se seznanili z riso tehniko. Sledilo bo risanje stripa, nato pa priprava za tisk in samo tiskanje. Delavnica je primerna za udeležence, ki premorejo nekaj stripovskega oziroma risarskega znanja. Prijave obvezne. Razpoložljivih mest: 8.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana; koprodukcija: Riso Paradiso, SCCA−Ljubljana.
Delavnica je brezplačna.

10.–12. OKTOBER 2019