ČETRTEK, 10. 10. 2019

19:00 Predavanje

MARC-ANTOINE MATHIEU (FR)

Kultni francoski stripar in scenograf Marc-Antoine Mathieu bo na predavanju s projekcijami predstavil svoje delo – s posebnim poudarkom na risoromanu OTTO, uzrti človek, ki je lani izšel v slovenščini pri založbi VigeVageKnjige. Gre za enega ključnih francoskih striparjev našega časa, ki z vsakim svojim delom znova preizprašuje in premika meje žanra. Predavanje bo v francoščini s simultanim prevajanjem v slovenščino. Po predavanju bo avtor podpisoval knjigo ter odgovarjal na vprašanja publike.

Organizacija: VigeVageKnjige, Knjigarna Azil in Kino Šiška; podpora: Francoski inštitut v Sloveniji, JAK.
Vstop prost.

20:30 Prodajna skupinska razstava

SOSLEDJA

Skupinska razstava z naslovom Sosledja, ki je nastala v sodelovanju med galerijo DobraVaga, Bienalom neodvisnih in revijo Stripburger, se posveča raziskovanju vizualne pripovednosti. Svojo aktualno likovno produkcijo predstavlja sedmerica izbranih ustvarjalk in ustvarjalcev, ki ustvarjajo na presečiščih stripa, ilustracije in grafike. Posebej za to razstavo so ustvarili triptihe oz. serije treh narativno povezanih umetniških grafik. Njihove likovne pripovedi v sitotisku in risografiji, ki omogočata različne tiskarske eksperimente, bodo na voljo v omejeni izdaji. Razstava bo na ogled do 22. 11.

Umetnice in umetniki: Mina Fina, Igor Hofbauer (HR), Dunja Janković (HR), David Krančan, Nez Pez, Zoran Pungerčar, Leon Zuodar

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana, Bienale neodvisnih / Tretaroka in Kino Šiška.
Vstop prost.

20:30 Razstava 

UMETNICA NA MESEC: CHEN ZHANG (CHN)

Kitajska umetnica Zhang Chen v svojem ustvarjanju raziskuje pripovedne potenciale nemih stripov, pri katerih bralec/gledalec vse potrebne informacije dobi iz risbe same. V ospredje preprosto, skicozno izrisanih zgodbic postavlja drobne pripetljaje in vtise iz vsakdana, začinjene s humorjem in igrivo domišljijo. Ko gledamo skozi kukalo, nas zanima, kaj je na drugi strani, morda smo malo nervozni in radovedni – kot če bi brali strip skozi luknjo. Zato bo umetnica tokrat predstavila svoje delo s pomočjo »retro« stereoskopskega prikazovalnika, ki pred očmi gledalca iz zaporedja statičnih sličic pričara svojevrstno iluzijo gibanja.
Razstava bo na ogled do 12. 11. 2019.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

20:30 Razstava

ZINE VITRINE: DARIA TOMMASI (IT)

Italijanska vizualna ustvarjalka Daria Tommasi se v novoizdanem zinu z naslovom Seasons (Letni časi) ukvarja s vprašanjem nenehnega spreminjanja sveta, ki so mu podvržene rastline, živali in vsa živa bitja. Vsaka preobrazba je katalizator, ki sproži verižno reakcijo, ki vključuje vsakič nove akterje. Tako kot si sledijo letni časi, se tudi vsaka kratka epizoda avtoričine vizualne pripovedi navezuje na naslednjo, včasih pa se ta proces vrne nazaj na izhodiščno točko.
Razstava bo na ogled do 4. 11. 2019.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

PETEK, 11. 10. 2019

18:00 Debata z gosti

OTTO, UZRTI ČLOVEK

Ob obisku Marca-Antoina Mathieuja v Ljubljani pripravljamo debato o njegovem doslej edinem prevedenem delu, risoromanu OTTO, uzrti človek. Izhodišče dogajanja v knjigi je nenadno občutje notranje praznine, ki zajame glavnega junaka Otta Spiegla sredi enega od njegovih nastopov. Odloči se prekiniti svojo kariero in se posvetiti raziskovanju svoje preteklosti, da bi spoznal, kdo pravzaprav je. Tem, ki jih ponuja Mathieujev risoroman, je na tone, in vse so povezane z doživljanjem posameznika in njegove vloge v aktualnem času.

Na debati sodelujejo: Marc-Antoine Mathieu (avtor risoromana OTTO, uzrti človek),  Miran Pustoslemšek (psihiater), Saša Tabaković (igralec), Anja Golob (moderatorka in glavna urednica založbe VigeVageKnjige).
Debata bo potekala v slovenščini in francoščini – s simultanim prevajanjem.

Organizacija: VigeVageKnjige, Knjigarna Azil in Kino Šiška; podpora: Francoski inštitut v Sloveniji, JAK.
Vstop prost.

19:00 Ulična razstava

ANDREJ ŠTULAR: KOLAPS

Po Marku Kocipru in Kaji Avberšek, ki sta v sklopu minulih dveh edicij festivala Tinta slikala po zunanjih zidovih AKC Metelkova mesta, bo letos podobna naloga zaupana Andreju Štularju. Štular se z muralom, naslovljenim Kolaps, loteva pomenljive ikonografije dandanašnjega življenja: avtorjeva vizualna zgodba se posveča hitremu in neizprosnemu tempu sodobnosti, naglici, gneči in prenatrpanosti, ki jih vsakodnevno izkuša moderni urbani človek. Likovno izčiščen strip s poudarjeno linijsko risbo tako prinaša upodobitev časa, v katerem ni več časa; ost pripovedi se usmerja k poudarjanju drugačnega tempa življenja.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana, koprodukcija: KUD Mreža; sponzor: OZ Elektrovod instalacije z. o. o. Vstop prost.
20:00 Razstava + AV performans

HEJ! SEM O. SCHRAUWEN

Olivier Schrauwen, ki je v zadnjih letih s presenetljivimi vizualnimi eksperimenti in ustvarjalno svežino vzbudil veliko zanimanja na mednarodni neodvisni stripovski sceni, se v Ljubljani predstavlja z mini pregledno razstavo svojega dela v galeriji Alkatraz. Na ogled bo izbor originalnih strani iz njegovega pisanega stripovskega opusa, pa tudi animacije in grafike. Ob razstavi bo v Stripburgerjevi zbirki Ambasada Strip izšel tudi njegov album Fant moj, ki se vizualno navdihuje pri ameriških pionirjih stripa, kot sta Winsor McCay in Lyonel Feininger. Z nadrealistično igrivostjo, vsakovrstnimi eksotičnimi bizarnostmi ter jedko ironijo je avtor izrisal absurdno domišljijsko zgodbo, brutalno in neprizanesljivo fresko sodobnosti, ki domala brez besed podaja subtilno kritiko današnjega življenja in družbe nasploh. Ob odprtju razstave se obeta tudi avtorjev avdiovizualni performans. Razstava bo na ogled do 7. novembra 2019.

Produkcija: Stripburger/Forum Ljubljana; koprodukcija: Galerija Alkatraz/ KUD Mreža; podpora: Flanders Literature (www.flandersliterature.be).
Vstop prost.

SOBOTA, 12. 10. 2019

10:00 – 18:00 Pestro sejemsko dogajanje

STRIPOVSKI SEJEM

Festival bo dosegel vrelišče s sobotnim stripovskim sejmom v Kinu Šiška. Na sejmišču boste lahko vsi stripa željni obiskovalci na enem mestu preverili letošnjo stripovsko letino in izbrano ponudbo založb, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov, živahno sejemsko barantanje pa bo pospremilo pestro spremljevalno dogajanje v obliki predavanj, predstavitev in pogovorov z domačimi in tujimi gosti, podpisovanj in risanja v živo, razstave, delavnice za otroke, tiskanja umetniških grafik … Skratka, za vsakogar se nekaj najde!

Razstavljalci: Stripburger/Forum Ljubljana, VigeVageKnjige, Pop up striparna Vodnikova, Strip.art.nica Buch, Striparna Oblaček, Studio Risar, Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik, Mladinska knjiga, Fibra (HR), Komikaze (HR), Les plus beaux mouchoirs de Paris (FR) …

Avtorji: David Lloyd (UK), Marc-Antoine Mathieu (FR), Bastien Vivès (FR), Olivier Schrauwen (BE), Igor Hofbauer (HR), Ivana Armanini (HR), Martin Ramoveš, Saša Kerkoš, Marko Kociper, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić, Gašper Rus, David Krančan, Tilen Javornik, Uroš Horvat, Tibor Bolha, Peter Zabret, Denis P. Art, Boris Novak …

Organizacija: Kino Šiška v sodelovanju z založbami in partnerji.
Vstop prost.

PREDAVANJA IN POGOVORI

11:00 – 12:00 Predavanje

DAVID LLOYD (UK)

Angleški mojster devete umetnosti nam bo na predavanju z naslovom Pripovedni triki stripa predstavil skrivnosti učinkovitega kadriranja, zaporedja prizorov in kompozicije posamezne strani, na koncu pa bo na voljo tako za vprašanja slušateljev kot tudi za morebiten pregled del nadebudnih mladih striparjev.
Predavanje bo potekalo v angleščini.

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

12:30 – 13:30 Masterclass

BASTIEN VIVÈS (FR)

Francoski stripar nam bo s pomočjo grafične tablice in prenosnega računalnika predstavil svoj način dela: razkril, kako izbira digitalne čopiče, kako polaga tonske vrednosti ter kako sestavlja posamezne strani svojih stripovskih albumov.
Predstavitev bo potekala v angleščini.

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

14:00 – 14:45 Pogovor z ustvarjalci

DOMAČE STRIPOVSKE NOVOSTI

Predstavitve najnovejših domačih izdaj in pogovor z ustvarjalci: Martin Ramoveš (Rob – zbadljivi poet v stripu in glasbi), Marko Kociper (Jazbec in tretji svet: Ogenj v očeh), Saša Kerkoš (Skrivalnice), Iztok Sitar (Partizan) …
Vstop prost.

15:00 – 15:30 Pogovor

MARC-ANTOINE MATHIEU (FR)

Pogovor s francoskim stripovskim mojstrom bo moderirala Anja Golob in bo potekal v francoščini s simultanim prevajanjem v slovenščino. V sodelovanju z založbo VigeVageKnjige. Vstop prost.
15:45 – 16:15 Pogovor

BASTIEN VIVÈS (FR)

Pogovor z velikim upom nove generacije francoskih striparjev bo moderiral Izar Lunaček in bo potekal v v angleščini.
V sodelovanju z zavodom Stripolis.
Vstop prost.

16:30 – 17:00 Pogovor

OLIVIER SCHRAUWEN (BE)

Pogovor s priznanim belgijskim stripovskim ustvarjalcem bo moderiral Bojan Albahari in bo potekal v v angleščini.
V sodelovanju s Stripburgerjem.
Vstop prost.

17:15 – 17:45 Pogovor

DAVID LLOYD (UK)

Pogovor z legendarim angleškim striparjem bo moderiral Izar Lunaček in bo potekal v v angleščini.
V sodelovanju z zavodom Stripolis.
Vstop prost.

OBSEJEMSKI PROGRAM

10:00 – 18:00 Razstava plakatov

IGOR HOFBAUER HOF (HR): PLAYLISTA

Igor Hofbauer, prvo ime hrvaške neodvisne stripovske scene, bo v zgorjem preddverju Kina Šiška predstavil izbor stripovsko obarvanih glasbenih plakatov, ki jih že vrsto let ustvarja za legendarni zagrebški klub Močvara in promocijo koncertov različnih hrvaških in tujih bendov. Razstava bo na ogled do 18. 10. 2019.
11:00 – 18:00 Skrita stripovska razstava

SAŠA KERKOŠ: SKRIVALNICE

Skrivalnice, nova stripovska izdaja izredno samosvoje striparke in vsestranske umetnice Saše Kerkoš je namenjena najmlajši publiki in kot taka predstavlja idealno vstopnico v stripovsko književnost. Dvojezična knjižica vprašanj v slovenščini in angleščini, izdana v Stripburgerjevi zbirki Minimundus, nas s svojo poetično risbo vpelje med krošnje dreves in na travnike, kjer se skriva marsikaj neznanega in zanimivega. Uči nas razumevanja vizualne pripovednosti v podobah brez besed ter je namenjena predšolskim otrokom in njihovim staršem, pa tudi vsem otrokom po duši, ki cenijo radovednost, navihanost in humor. Enodnevna razstava, postavljena po skritih kotičkih Kina Šiška, vabi najmlajše k odkrivanju skritih stripovskih zakladov.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana.
Vstop prost.

11:00 – 13:00 Delavnica za otroke

SKRIVALNICE

Ob razstavi Skrivalnice se obeta dvourna likovna delavnica za otroke (3-6 let), ki jo vodi striparka Saša Kerkoš. Ob prebiranju avtoričine nove stripovske knjižice bomo odkrivali skrite živali, izumljali dialoge, barvali …

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana.
Delavnica je brezplačna.

14:00 – 17:00 Tiskanje grafik v živo

GRAFIČNA DELAVNICA

Samo v času sejmu in v močno omejeni nakladi bosta na voljo grafiki s podobo domačih stripovskih junakov – satiričnega pisca in poeta Ivana Roba, ki ga je v svojem novem albumu upodobil Martin Ramoveš, in pa kultnega superheroja Ratmana mojstra Tomaža Lavriča.
Podprite nadaljnjo domačo umetniško produkcijo, tiskarski mojster pa vam v zameno v živo odtisne unikatno stripovsko grafiko!
Tiskarski mojster: Leon Zuodar

15:00 – 17:00 Delavnica za otroke

MALA STRIPOVSKA MONTAŽA

Na delavnici, namenjeni vsem stripovskim navdušencem od 6. leta naprej, se bomo spustili v svet stripa in raziskovali raznolike možnosti stripovske montaže. Iz izbranih stripov za otroke bomo izluščili ključne prizore, jih premeščali in preobračali ter iz njih sestavili nove zgodbe. Pri tem se bomo urili v pripovedovanju v podobah in se spoznavali z osnovami stripovske govorice.

Pripravlja: Društvo GUMB.
Delavnica je brezplačna.

19:00 Pripovedovalska predstava

PIJANI ZAJEC

»Kako, da nisi šla gor k zajcu?«
»He, saj sem šla: je pijan, pijan ko čep!«

Zgodbo o tem, kako je zajec preživel božič, je Milku Matičetovemu pred več kot petdesetimi leti povedala Rezijanka Dorina Čúnkina. Dobila je svoj prostor v priljubljeni zbirki Zverinice iz Rezije, a ker bolj nagovarja odrasle kot otroke, je redko zašla še v kak drug medij. Potem je David Krančan po njej narisal strip in letos je dobila še svežo odrsko interpretacijo skozi sožitje treh medijev: pripovedi Roka Kušlana, ilustracije Davida Krančana in glasbe Andreja Fona.

Predstava Pijani zajec je nastala v produkciji Zavoda Homo Narrans.
Organizacija: Vodnikova domačija, Zavod Stripolis in Kino Šiška.
Vstopnina za predstavo: 5 € (prodaja na Vodnikovi domačiji v času odpiralnih ur in eno uro pred predstavo).

20:00 Druženje

ZAKLJUČEK FESTIVALA

Zaključno festivalsko druženje na domačiji z domačimi in tujimi gosti.

10.–12. OKTOBER 2019