PETER KUPER

Peter Kuper (1958) je nadvse plodovit ameriški stripar in ilustrator, znan tudi po svojem družbeno političnem angažmaju. Njegovi ilustracije in stripi so izhajali v publikacijah širom sveta, med drugim v revijah The New Yorker in MAD, kjer že od leta 1997 piše in riše stripovsko serijo Spy vs. Spy. Leta 1979 je soustanovil politično angažirano stripovsko revijo World War III Illustrated in vse do danes ostal član njenega uredništva. Ustvaril je več kot dva ducata knjig, med njimi The System, Diario de Oaxaca in Drawn to New York. V strip je priredil tudi več klasičnih literarnih del – The Jungle Uptona Sinclaira, Srce teme Josepha Conrada (v slovenščini je strip izdala založba LUD Literatura), Preobrazbo in druge kratke zgodbe modernističnega velikana Franza Kafke, ki so v prevodu izšle pri Stripburgerju. Za strip Ruins je leta 2016 prejel Eisnerjevo nagrado za najboljši stripovski roman. Že trideset let poučuje strip na Šoli za vizualne umetnosti v New Yorku in je gostujoči profesor na Harvardu.

Na Tinti bodo na razstavi Preobrazbe v Galeriji Vodnikove domačije na ogled originali iz Kuprove stripovske zbirke Kafka, svoj ustvarjalni proces pa bo avtor predstavil tudi na sobotnem masterclassu v Kinu Šiška.

PREDFESTIVALSKI DOGODEK

TOREK, 5. 10. 2021 OB 18.00

APOKALIPSA DANES (APOCALYPSE NOW)

Filmska projekcija

Francis Ford Coppola, ZDA, 1979/2001, 35mm, 2.35, barvni, 202′ (redux verzija), sp

Kontroverzni roman Srce teme Josepha Conrada, ki je prvič izšel davnega leta 1899, je navdihnil tako kultni vojni film Apokalipsa danes (1979) Francisa Forda Coppole, kot tudi ameriškega stripovskega mojstra Petra Kupra, avtorja najnovejše stripovske priredbe romana (slovenski prevod stripa je izšel lani pri založbi LUD Literatura). Projekciji filma bo sledila debata o trojici roman-film-strip.

Organizacija: Slovenska kinoteka, Stripburger/Forum Ljubljana in LUD Literatura/Knjigogled. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Vstopnina: 4,40 EUR.

PREDFESTIVALSKI DOGODEK

TOREK, 5. 10. 2021 OB 21.30

SRCE TEME DANES

Debata

Na debati bomo spregovorili o presečiščih med romanom Srce teme, Kuprovo stripovsko priredbo ter Coppolovim filmom Apokalipsa danes ter o pomenu in moči sodobnih reinterpretacij kontroverznega Conradovega dela, ki zelo neposredno naslavlja vprašanja kolonialnih odnosov, suženjstva, rasizma in bistva človečnosti. Sodelovala bosta Andrej Blatnik in Muanis Sinanović, debato bo moderiral Igor Prassel.

Organizacija: Slovenska kinoteka, Stripburger/Forum Ljubljana, LUD Literatura/Knjigogled. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Vstop prost.

ČETRTEK, 7. 10. 2021 OB 20.00

PREOBRAZBE

Skupinska razstava in avdiovizualni performans

Sodelujejo: Peter Kuper (US), Andrej Štular, Marko Kociper
Otvoritveni avdiovizualni performans: KONS5 (LG Nebo) 

Skupinska stripovska razstava Preobrazbe združuje tri novejše Stripburgerjeve založniške podvige – tri stripovske albume, nastale po zimzelenih literarnih predlogah. Prvi je odmevno delo Kafka ameriškega avtorja Petra Kupra, večkrat nagrajenega stripovskega ustvarjalca z izrazito prepoznavnim slogom in izkušenega ustripljevalca literarnih del. Tokrat se nam predstavlja z udarno predelavo brezčasnih kratkih zgodb enega največjih pisateljev 20. stoletja, Franza Kafke. 

Videti bo moč tudi izvirne strani iz monografske zbirke vizualnih interpretacij poezije Ostri ritmi Andreja Štularja, sveže izdanega dela, ki se navdihuje pri poeziji Srečka Kosovela, poleg tega pa še originalne prizore iz pravkar ponatisnjenega albuma Butalci v stripu, pod katerega se podpisuje Marko Kociper (ki, mimogrede, pridno snuje že njegovo nadaljevanje, za izid predvideno v 2022). Sladostrastna razstava prinaša vrsto originalov oziroma sitotiskov in drugih tiskov iz omenjenih izdaj, ob odprtju pa se obeta tudi avdiovizualni performans KONS5 v domeni Lutkovnega gledališča Nebo, ki letos praznuje dvajsetletnico obstoja. 

Razstava bo na ogled do 14. 11. 2021.
Odpiralni čas galerije: TOR–PET: 10.00–18.00; SOB–NED: 10.00–14.00

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel/Vodnikova domačija. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Vstop prost.

SOBOTA, 9. 10. 2021 OB 16.15

PETER KUPER

Masterclass

Priznani ameriški stripar in ilustrator Peter Kuper je, poleg bogatega in raznolikega stripovskega opusa, znan tudi po ostrih političnih in družbenih opažanjih. Njegova predstavitev bo hkrati karierna retrospektiva, vključno z nekaterimi njegovimi vplivi, ter razdelan vpogled v ustvarjanje stripovskih priredb klasičnih literarnih del avtorjev, kot so Franz Kafka, Joseph Conrad in Upton Sinclair. Govoril bo tudi o svojem delu za The New Yorker, MAD Magazine in World War 3 Illustrated.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kino Šiška. Podpora: Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji. Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

5.–9. OKTOBER 2022