EMMANUEL GUIBERT

Emmanuel Guibert (1964) je eden najvidnejših predstavnikov francoskega novega vala, ki je pri nas sicer najbolj znan kot scenarist odlične otroške stripovske serije Ariol (v slovenščini jo izdaja založba VigeVageKnjige), v Franciji pa je največ kritiškega uspeha požel s Fotografom in Alanovo vojno, dveh stripovskih romanih po pripovedi prijateljev iz afganistanske in druge svetovne vojne. Sicer poleg Ariola piše tudi otroško serijo Sardina v vesolju (ki jo bo Zavod Stripolis skupaj z Alanovo vojno ob mojstrovem obisku izdal v slovenščini), za pasom pa ima že kar neverjetno število nagrad iz največjega francoskega stripovskega festivala v Angoulêmu: za najboljši prvenec (Profesorjeva hči), za najboljšega risarja (Črne olive), za najboljšega scenarista (cel opus) in za življenjsko delo (2020).

Na Tinti bo del njegovega nadvse bogatega opusa na ogled na razstavi v Galeriji Equrna, v okviru sobotnega sejma v Kinu Šiška pa bo potekal pogovor z avtorjem ter podrisovanje knjig.

PETEK, 8. 10. 2021 OB 19.00

EMMANUEL GUIBERT: NARISANO ŽIVLJENJE

Razstava

V Galeriji Equrna se bomo sprehodili skozi obširni opus enega največjih francoskih stripovskih mojstrov, od njegovih otroških eskapad v Ariolu in Sardini v vesolju, čez nagrajene risarije v sodelovanju z Joannom Sfarjem in Davidom B, vse do izjemnih dokumentarnih pričevanj o prijateljih, ki so doživeli neverjetne stvari (Fotograf, Alanova vojna). Poseben del razstave bo posvečen tudi Guibertovemu prijateljevanju z ameriškim arhitektom slovenskega rodu, Michaelom Plavcem, s katerim sta se našla v ljubezni do skic in ki mu je ob nedavni smrti posvetil svojo prvo prozno knjigo. Na odprtju razstave bo avtor na voljo tudi za klepet in podrisovanje svojih stripov.

Razstava bo na ogled do 1.11. 2021.
Odpiralni čas galerije: PON–PET: 12.00–19.00.

Organizacija: Zavod Stripolis in Galerija Equrna. Podpora: Francoski inštitut v Sloveniji.
Vstop prost.

SOBOTA, 9. 10. 2021 OB 19.00

EMMANUEL GUIBERT

Pogovor

Pogovor s francoskim mojstrom slike in besede, piscem Ariola in Sardine v vesolju ter celovitim avtorjem Alanove vojne in večkratnim nagrajencem festivala v Angoulêmu, o lovljenju ravnotežja med deli za otroke in odrasle, pomembnosti prijateljstev ter stalnem iskanju izzivov v novih slogih in tehnikah. Z Emmanuelom Guibertom se bo pogovarjal Izar Lunaček. Pogovor bo potekal v angleščini.

Organizacija: Zavod Stripolis in Kino Šiška. Podpora: Francoski inštitut v Sloveniji.
Vstop prost.

5.–9. OKTOBER 2022