COLORAMA

Colorama je majhna umetniška založba in riso tiskarna iz Berlina, ki jo od leta 2015 vodi Johanna Maierski. Coloramine izdaje in razstave predstavljajo sodobne ustvarjalce na področju eksperimentalnih stripov in knjig umetnika, pa tudi projekte, ki raziskujejo spekulativne načine pripovedovanja, kolektivne pripovedi ter alternativne načine proizvajanja znanja. Colorama založništvo in tisk razume kot umetniško, kolaborativno prakso in demokratično orodje za sodelovanje v umetniških in političnih diskurzih. Pri Colorami se osredotočajo na nudenje dostopa do znanja in mrež skozi rezidenčne in izobraževalne programe, pri tem pa stalno premišljujejo o svoji vlogi kot založniki in učitelji. So del širše skupnosti neodvisnih založnikov in tiskarjev, ki verjame v para-institucionalno učenje, pravičnost ter avtonomnost. Verjamejo, da pokončna drža in hoja z roko v roki s podobno mislečimi posamezniki ostri misli, krepi prakse in pomirja lastne dvome – rezultat pa je nekaj novega, vznemirljivega in razveseljivega.

V sklopu Tinte bo v galeriji DobraVaga na ogled razstava risotiskanih izdaj in vizualnih pripovedi, ki so izšle pod okriljem Colorame. Ob razstavi se bo odvila tudi zin delavnica, gostujoča avtorica Aisha Franz pa bo na sobotnem masterclassu v Kinu Šiška, tudi ob risanju v živo, predstavila svoje delo in ustvarjalni proces.

SREDA, 6. 10. 2021 OB 20.00

KATALOG COLORAMA

Skupinska razstava

Berlinska umetniška založba in riso tiskarski studio Colorama v galeriji DobraVaga predstavlja razstavo svojega celotnega kataloga, ki vključuje več kot 70 izdaj preteklih šestih let – stripe in vizualne pripovedi številnih umetnikov, poseben poudarek pa bo namenjen nedavno izdani stripovski antologiji Clubhouse 14.

Clubhouse je sodelovalni projekt, ki ga kurirata striparka in ilustratorka Aisha Franz ter vodja Colorame Johanna Maierski. Vodilna ideja projekta je ustvariti platformo za izmenjavo znanja in kreativnih praks – vsako leto je skupina umetnikov in umetnic povabljena, da skupaj ustvari stripovsko antologijo. Prve tri edicije so potekale v Berlinu, najnovejša izdaja pa je zaradi pandemije nastala v okviru rezidenc na daljavo, ki so potekale s pomočjo video klicev in elektronske pošte.

Razstava bo na ogled do 5. 11. 2021.
Odpiralni čas galerije: PON–SOB: 9.00–18.00.

Organizacija: Kino Šiška.
Vstop prost.

PETEK, 8. 10. 2021 OB 16.00

COLORAMA CLUBHOUSE LJUBLJANA

Zin delavnica

Pridružite se zin delavnici s Coloramo in Aisho Franz! Skupaj bomo risali in zgibali mini zine ter govorili o stripih, ilustracijah, riso tisku, kje najdemo najlepši hrib okoli Ljubljane in kje v Berlinu strežejo najboljšo kitajsko hrano … Plakati različnih Clubhouse umetnikov nam bodo služili za navdih pri izdelavi lastne osem strani dolge zgodbe, ki jo bomo narisali neposredno na hrbtno stran plakata in ga pregibali v zin.

Število udeležencev na delavnici je omejeno, zato so obvezne vnaprejšnje prijave.

SOBOTA, 9. 10. 2021 OB 11.30

AISHA FRANZ

Masterclass

Aisha Franz, mednarodno priznana berlinska striparka in ilustratorka, nam bo predstavila svoj način dela in pojasnila, kako lahko iz kakršnekoli naključne skice zraste vizualna pripoved. V svojih delih rada združuje vsakodnevne izkušnje z večjimi eksistencialnimi vprašanji, zgolj da razkrije, da je svet, v katerem živimo, zares čuden. Je avtorica več stripovskih albumov: prvencu Earthling (2011) sta sledila stripovska romana Brigitte (2012) in Shit is Real (2016), njena najnovejša avtorska knjiga – fiktivni spomini v stripu Where is Aisha (2020) pa so izšli pri berlinski riso založbi Colorama. Kot ilustratorka sodeluje z nekaterimi vodilnimi nemškimi in ameriškimi revijami ter časopisi. Poleg risanja in občasnega poučevanja rada s svojimi zini obiskuje različne festivale ter sodeluje pri skupinskih projektih, kot je Colorama Clubhouse.

Organizacija: Kino Šiška. Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

Tinta 2020 logo

6.–10. OKTOBER 2021