ANNE BARAOU & FANNY DALLE-RIVE

Anne Baraou (1965) in Fanny Dalle-Rive (1976) sta se spoznali na francoski stripovski založbi L’Association in kmalu pričeli sodelovati. Plod njunega scenaristično-risarskega skupnega dela je zbirka zgodb o življenjih žensk Pol ducata punc (L’Association, 2009. Orig. naslov: Une demi-douzaine d’elles), v Ljubljani pa bosta predstavljali svež slovenski prevod drugega skupnega projekta: zbirke anekdot o zgrešenih posteljnih srečanjih Fuč fuk (Stripolis, 2020, prevod: Izar Lunaček. Orig. naslov: Cul nul).

Anne Baraou (1965) že vse življenje piše dialoge, scenoslede in zgodbice. V devetdesetih je z Lewisom Trondheimom in somišljeniki ustanovila stripovsko založbo L’Association, ki je z eksperimentalnimi ustvarjalnimi igricami na glavo obrnila koncept stripa, postala najvplivnejša indie založba v Franciji ter s prelitjem svojih avtorjev v glavne tokove dodobra pretresla francosko in širšo strip sceno. Kot scenaristka sodeluje z različnimi risarji in je v kolaboracijah izdala že številne knjige.

Fanny Dalle-Rive (1976) se je po študiju umetnostnih obrti pridružila L’Association kot hišna oblikovalka. Tam sta se z Anne Barou kmalu našli in skupaj začeli ustvarjati stripe. Fanny Dalle-Rive odlikujeta elegantno stilizirana črno-bela risba neverjetne svežine in subtilnega humorja.

PREDFESTIVALSKI DOGODEK

PONEDELJEK, 5. 10. 2020, 16:00 – 20:00
TOREK, 6. 10. 2020, 15:00 – 19:00

DELAVNICA STRIPOVSKE SCENARISTIKE Z ANNE BARAOU

Dvodnevna delavnica

Anne Baraou je stripovska scenaristka iz Bordeauxa, ki bo na Tinti skupaj z risarko Fanny Dalle-Rive predstavljala francosko izdajo slovenskega prevoda njune zbirke stripov Fuč fuk (Zavod Stripolis, 2020). Ob tej priložnosti bo imela na Vodnikovi domačiji dvodnevno delavnico stripovske scenaristike, v kateri vas bo popeljala skozi zgodovino teorij pripovedovanja in vam pokazala, kako lahko zgodbe utemeljite na značajih ali akciji, kako klepate žive dialoge ter kako skrbite za ritem in ton izbrane pripovedi.

Organizacija: Ljubljana – Unescovo mesto literature in Divja misel/Vodnikova domačija. Projekt je izveden ob podpori Francoskega inštituta v okviru Leta stripa 2020.

Tečajnina za 8-urno delavnico znaša 40 €.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku. Število udeležencev je omejeno, zato so vnaprejšnje prijave toplo priporočene.

SREDA, 7. 10. 2020 ob 18:00

ANNE BARAOU & FANNY DALLE RIVE (FR): FUČ FUK

Razstava in pogovor

Fanny Dalle-Rive in Anne Baraou sta pred nekaj leti v Franciji izdali debelo zbirko stripovskih anekdot o zgrešenih seksualnih srečanjih, nabranih iz lastnih izkušenj, pogovorov z znanci in prisluškovanj popolnim tujcem. Neusklajena pričakovanja, pohojeni prsti in vibracije brez resonance so vsi razgaljeni brezsramno, elegantno in z obilico smeha. Ob izidu slovenskega prevoda knjige Fuč fuk ter obisku avtoric v Ljubljani Galerija Equrna gosti razstavo izvirnih risb iz omenjenega stripa, kombiniranih s prevodi, printi in povečavami. Odprtje razstave bo pospremil pogovor z avtoricama, ki ga bo vodil Izar Lunaček, na voljo bosta tudi za vprašanja publike.

Razstava bo na ogled do 10. 11. 2020.

Organizacija: Zavod Stripolis in Galerija Equrna. Projekt je izveden ob podpori Francoskega inštituta v okviru Leta stripa 2020.
Vstop prost.

SOBOTA, 10. 10. 2020 ob 10:30

ANNE BARAOU & FANNY DALLE RIVE (FR)

Masterclass

Na sobotnem masterclassu nam bosta avtorici stripa Fuč fuk (Zavod Stripolis, 2020) predstavili svoj delovni proces: kako sta prišli do ideje za posamezno anekdoto, kako sta jo pretvorili v delujoč scenarij s pravimi poudarki, značaji, tempom in »punchlini« ter kako sta reč končno spremenili v konkreten strip z vizualno trdno določenimi liki, scenami in kadri. Kot mojstrica besed bo govorila večinoma Anne, medtem ko bo Fanny risala v živo, obe pa bosta na voljo za sprotna vprašanja publike. Masterclass bo potekal v angleškem jeziku.

Pokrovitelj: Outfit7.
Vstop prost.

TINTA 2020 ANNE BARAOU & FANNY DALLE RIVE
Tinta 2020 | Festival stripa Ljubljana

7.–11. OKTOBER 2020