Program 2017

FESTIVALSKO OGREVANJE

Boris Jukić sodi v družbo duhovitih ustvarjalcev, ki s pronicljivo ostrino misli komentirajo slovenski družbeni in politični vsakdanjik. Z natančno domišljenimi ljudskimi liki in s satirično ostjo ustvari razpoloženje, ki se sklada z narodnim značajem »tipičnih Slovencev« in njihovem bentenju ob šanku. V zadnjem obdobju je izostril fokus, do skrajnosti shematiziral like ter skrčil dialog in komentarje na stripkarikaturo v treh sličicah. Tako z minimalnimi likovnimi izraznimi sredstvi ustvari močan učinek, ki žigosa aktualni družbeni trenutek in ga umešča v absurdno situacijo, in prav ta umestitev pri gledalcu sproži salve smeha. Na razstavi bo prikazan ožji izbor originalnih risb kot tudi izbor objav na časopisnih straneh.

Razstava bo na ogled do 6. 10. 2017. Spremno besedilce k razstavi spisala Vesna Teržan.

Organizacija: Strip.art.nica Buch in Zavod Strip art v sodelovanju z Mestno knjižnico Ljubljana ter s podporo Javne agencije za knjigo RS. Vstop prost.

Fuj in fej!
Ekstremno grdo narisano!
Ekstremno skopo napisano!
Ekstremno neokusno opremljeno!
Po vsebini ekstremno nagravžno, dasiravno ali morebiti prav zategadelj ekstremno hecno!
In, konec koncev, tudi ekstremno nešportno!
Tretji album zbranih Ekstremnih športov izpod peresa mojstra Lavriča

Organizacija: Strip.art.nica Buch in Zavod Strip art s podporo Javne agencije za knjigo RS. Vstop prost.

Kultna stripovska klasika Rdeči alarm, letos s strani Prešernovega sklada nagrajenega Tomaža Lavriča, razkriva nekdanjo ljubljansko punk sceno in kaj se je zgodilo, ko so punkerji odrasli. Tokrat bodo v živo strip brali špikerji in špikerice Radia Študent, medtem ko se bo ta predvajal na velikem platnu. Dogodek bo pospremljen z glasbenimi podlagami in zvočnimi efekti.

“Ljubljanska scena na prehodu iz sedemdesetih v osemdeseta leta. Šminkerji v korenčkastih kavbojkah in belih nogavicah, ostareli hipiji, izgubljeni v času in prostoru, in novorojeni punkerji, ki se še niso čisto privadili na nov slog življenja. Na tej sceni se znajde Jure Krt, ki je še pred kratkim hotel biti hipi, po poslušanju Clashov pa se ostriže in postane punker. Sicer pa se v stripu prepletata dve zgodbi v različnih časovnih obdobjih. Izhodišče pripovedi je srečanje petintridesetletnega Krta s sošolcem Majkom, s katerim obujata spomine na dijaške punkerske dni.”

Glasove bodo posojali: David Čeh, Lovrenc Rogelj, Dino Tito Bajramovic, Nejc Bahor, Špela Setničar, Matija Drobne, Benjamin Jeram
Priredba in režija: Peter Kuntarič & Pia Nikolič
Zvok: Luka Cvetko

Vstopnina: 3 € za posamezen dogodek / 5 € za oba dogodka v Slovenski kinoteki

Organizacija: Slovenska kinoteka in Radio Študent.

Skrivnostno življenje Tomaža Lavriča se bo razkrivalo skozi dva dokumentarna filma o njegovem delu. Kratki študijski film Varje Močnik, vas bo utrdil z prepričanju, da ste z Diarejo zmeraj na tekočem! Filmski portret Dušana Moravca razkriva striparja, političnega karikaturista, stihoklepca, ki s svojo pronicljivo kritiko komentira politiko in družbo našega bližnjega in daljnega prostora. A morda o njem še največ pove (v filmu domiselno predstavljen) Lavričev vizualni opus, ki ga sestavlja na tisoče političnih karikatur, naslovnic in ilustracij za revijo Mladina pa recimo Rdeči alarm, “prva klasika naše moderne stripovske literature po Magna Purgi“, neprecenljive Bosanske basni, preroška Evropa, Sokol in golobica ter še mnogo mnogo drugega.

Diareja Co.
Varja Močnik, Slovenija, 1996, 16mm, 1.37, barvni, 13′

Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič
Dušan Moravec, Slovenija, 2011, video, barvni, 48′

Vstopnina: 3 € za posamezen dogodek / 5 € za oba dogodka v Slovenski kinoteki

Organizacija: Slovenska kinoteka in Radio Študent.

FESTIVAL 10.–14. oktober 2017

TOREK, 10.10.2017

Sodelujejo: Kate Evans, Miha Blažič – N’toko, Aigul Hakimova, Anej Korsika (moderator)

Kate Evans, znana tudi kot Cartoon Kate, je angleška striparka, umetnica in aktivistka, ki se v svojih delih pogosto ukvarja z aktualnimi družbenopolitičnimi tematikami. Slovenski bralci jo poznajo po risoromanu Rdeča Rosa, stripovski biografiji o ikoni politične levice, socialistični filozofinji, borki za pravice žensk in revolucionarki Rosi Luxemburg, ki smo jo nedavno dobili tudi v slovenščini. Njen zadnji strip z naslovom Threads: From the refugee crisis govori o Calaiski džungli, simbolu begunske krize v Evropi.
Obe knjigi bomo ob obisku avtorice vzeli za izhodišče pogovora o možnostih emancipatorne politike v pogojih visoko razvitega kapitalizma in zoperstavljanja segregacijskim politikam, ki so jih deležni migranti. Na javni tribuni bo sodelovala še Aigul Hakimova, ena najbolj predanih aktivistk Socialnega centra Rog, v katerem se v zadnjem času največ posvečajo prav beguncem in prosilcem za azil. O moči in poslanstvu, ki ga ima pri opozarjanju in spreminjanju družbene neenakosti, zatiranja in izkoriščanja, umetnost, bo z nami razmišljal tudi Miha Blažič – N’toko. Pogovor bo povezoval Anej Korsika, svobodni pisec in član Inštituta 8. marec.

Organizacija: Inštitut 8. marec, VigeVageKnjige, Kino Šiška in Knjigarna Azil s podporo Javne agencije za knjigo RS. Vstop prost.


SREDA, 11.10.2017

Stripar in glasbenik mlajše generacije Martin Ramoveš bo na samostojni razstavi v sklopu cikla Umetnik na mesec v galeriji DobraVaga predstavil pregled svojega dosedanjega dela na stičiščih glasbene in stripovske umetnosti – glasbena albuma v stripu Nesojeni kavboji in Astronomi ter risbe za animacije v glasbenem dokumentarcu o skupini Buldožer, ki nakazujejo slogovno raznolikost in izrazno moč mladega avtorja, vse pa bo povezal z nekaj novimi ilustracijami.

Ob 18. uri bo potekal pogovor Z umetnikom osebno, ki ga bo vodila Ajda Ana Kocutar (Koridor), odprtje razstave pa bo avtor pospremil tudi s kratkim koncertom.

Razstava bo na ogled do 8. 11. 2017.

Organizacija: DobraVaga/Kino Šiška. Vstop prost.

Zdaj že tradicionalna dražba stripovskih izvirnikov se tudi to leto vrača s širokim naborom domačih in tujih avtorjev, njihova dela si bo skupaj z izklicnimi cenami kak teden pred dogodkom moč ogledati na facebookovi strani, kladivce pa bo ob podpori Aje Sredanović znova vihtel Izar Lunaček. Pridite popokat kak slasten original za male pare in se vobče zabavat v adrenalinskem športu nakupovalnega tekmovanja!

Organizacija: Zavod Stripolis in Pritličje. Vstop prost.


ČETRTEK, 12.10.2017

Delavnico vodijo: Daan Brinkmann, René Bakker in Daniel Berio
Prijave: burger@mail.ljudmila.org

DELAVNICA (stripovski jam in izdelovanje predlog):
sre., 11. 10., 16.00─21.00, zgornje preddverje Kina Šiška
čet., 12. 10., 16.00─19.00, zgornje preddverje Kina Šiška

ULIČNE STRIPOVSKE INTERVENCIJE S KREDKOM:
čet., 12. 10., od 20.00, pred Vodnikovo domačijo Šiška
pet., 13. 10., od 19.00, AKC Metelkova mesto
sob., 14. 10., 11.00─13.00, pred DobroVago na Osrednji mestni tržnici
sob., 14. 10., 14.00─19.00, trg pred Kinom Šiška

Delavnica je brezplačna in je namenjena starejšim od 15 let.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kino Šiška.

Na Pritlični razstavi si boste lahko ogledali stripe, risbe in strani iz skicirke Gillesa Roussela aka Bouleta, ki svoj stripovski blog že 13 let objavlja na strani bouletcorp.com. Skozi leta je Boulet dosegel kulten status: le v Franciji ga vsak dan bere 20 000 ljudi, spletni dnevnik pa je pri prestižni založbi Delcourt izšel v doslej že desetih debelih buklah. Boulet je sicer zrisal tudi par nadaljevanj slavne Sfarjeve in Trondheimove sage Donjon ter pomagal ustanoviti pariški festival spletnega stripa. V čast si lahko štejemo, da nas bo mojster v času festivala Tinta tudi obiskal ter tako otvoril svojo razstavo v Pritličju kot poklepetal z Izarjem Lunačkom na sobotni sejemski dan v Kinu Šiška.

Razstava bo na ogled do 11. 11. 2017.

Organizacija: Zavod Stripolis in Pritličje s podporo Javne agencije za knjigo RS. Vstop prost.

Rosa Luxemburg, ena največjih ikon politične levice, borka za pravice žensk ter revolucionarka, je pomembno zaznamovala svoj čas, njena filozofska misel pa odzvanja še danes, skoraj sto let po njeni smrti. Stripovska biografija Rdeča Rosa angleške striparke Kate Evans, ki ga je v prevodu Anje Golob izdala založba VigeVageKnjige (2016), prinaša predstavitev njenega življenja in dela v podobah, dialogih in izbranih citatih. Na oder so delo s pomočjo pripovedi, animacije in glasbe v živo postavili pripovedovalka Špela Frlic, glasbenik Drago Ivanuša in animator Jure Lavrin. Pred dogodkom nas bo z uvodnim nagovorom pozdravila avtorica stripa Kate Evans.

Pripoveduje: Špela Frlic, glasba v živo: Drago Ivanuša, animacija: Jure Lavrin

Vstopnina: 7 € / 5 € v predprodaji

Organizacija: Divja misel, Inštitut 8. marec in VigeVageKnjige.

Avtorji: Kaja Avberšek, Primož Bertoncelj, Marko Derganc, Ciril Horjak, Jakob Klemenčič, Marko Kociper, Matej Kocjan Koco, Tanja Komadina, David Krančan, Primož Krašna, Tomaž Lavrič, Izar Lunaček, Martin Ramoveš, Gašper Rus, Iztok Sitar, Zoran Smiljanić, Damijan Sovec, Damijan Stepančič, Matej Stupica, Andrej Štular
Kuratorica: Katerina Mirović

Letos smo si v celjski Galeriji sodobne umetnosti lahko ogledali obsežno pregledno razstavo stripovske ustvarjalnosti v Sloveniji. Od stripa za otroke, avtorskega stripa do stripa v izobraževalne namene. Razstava v režiji revije Stripburger je prikazala vso globino, širino in raznovrstnost domače stripovske ustvarjalnosti ter založništva.

V Galeriji Vodnikove domačije pa bo na ogled izsek stripovske produkcije za odrasle v zadnjem desetletju v Sloveniji. Izpostavili bomo specifike tega desetletja. Kakšne novosti je prineslo to desetletje? Kakšne spremembe v ustvarjalnem procesu so se pojavile in k čemu so prispevale? Kje se kažejo sledovi preteklosti in kakšno vlogo imajo v tem času? Kako se kontinuiteta izraža v tej bližnji preteklosti? Dajo premiki slutiti na kompleksnost projektov in rušenje spon? Ali kontinuiteta prinaša zgolj nadaljevanja starih zgodb ali gre tudi za nadgradnjo? In prehajanja? Iz česa in v kaj? Kaj izstopa v tem desetletju?

Strip na Slovenskem je v zadnjem desetletju ohranil svojo izvirnost v zgodbi in likovnem pristopu, kar je bila njegova značilnost v preteklih desetletjih. Vendar smo v tem desetletju zaznali nekaj novih pojavov, ki so za vedno pustili svoj pečat. Če so prejšnje pregledne razstave prikazovale stripavtorje kot samosvoje, samostojne, celo asocialne ustvarjalce, je to desetletje zaznamovano s sodelovanji, predvsem v klasični navezavi: tandem pisec/scenarist in risar. Do pobud je v zadnjih letih prihajalo s strani piscev, kar zopet predstavlja novost. Premiki v tandemsko delo so rezultirali v poglobljenih delih, ki so se navezovali na določene družbene pojave oz. osebe, vendar so premiki nastopili tudi v likovnem pristopu. Strip se je, vsaj v nekaj primerih, osvobodil klasičnega stripovskega likovnega izraza, uokvirjenih kadrov. Stripovske zgodbe so doživele svoja nadaljevanja, glavni liki pa so končno zadihali v več epizodah. Sočasno pa se je strip zapletel v komunikacijo z drugimi umetniškimi izrazi. Napajal se je s prozo in poezijo, z ljudskimi pripovedkami, časopisnimi kronikami ter postal izobraževalno orodje. Kot tak se je pretihotapil v muzeje, kjer je nastopal tudi kot del sodobne umetnosti. Iz medmrežja je preskočil na papir, kot da zanj ne veljajo pravila tehničnega razvoja, se prelevil v sitotiskano grafiko, kipe, igro in uporabne pripomočke ter se resno spogledoval s teorijo. Da bi dokazal odprtost možnosti, je naredil tudi dva preskoka v glasbo in nazaj. In ključno, izven vseh teh glavnih tokov oz. pojavov, tudi tokrat ostajajo tisti nepopredalčkani, samosvojci, ki se ne ozirajo na trende, jih tudi ne soustvarjajo (namensko ali nenamensko), a je njihov strip prav tako nenadomestljiv stripovski dosežek.

Razstava bo na ogled do 12. 11. 2017.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana v koprodukciji z Divjo mislijo. Vstop prost.

Strip gre na ulico!  S pomočjo robotskega krednega tiskalnika Kredka bomo na pločnike in javne površine v bližini festivalskih prizorišč natisnili stripe, ki jih bo na dvodnevni delavnici in stripovskem jamu izdelala skupina risarjev, ter jih tako postavili na ogled prebivalcem mesta Ljubljana in njenim obiskovalcem.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kino Šiška v koprodukciji z Divjo mislijo. Vstop prost.


PETEK, 13.10.2017

Kakšna je bila letošnja stripovska bera, katere nove stripovske izdaje so ali še bodo zaznamovale 2017, kako ugodne so razmere za strip na slovenskem knjižnem trgu ter kakšni so izzivi in načrti stripovskih založnikov pri nas? Vse to boste izvedeli na petkovi festivalski stripovski malici v Pritličju, ob rogljičku in kavi pa boste lahko poklepetali s festivalskimi gosti in ekipo ter predstavniki domačih založb.

Organizacija: Zavod Stripolis, Stripburger/Forum Ljubljana in Pritličje. Vstop prost.

V sklopu programa Zine Vitrine se v DobriVagi predstavlja zinovski festival Ukmukfukk iz Budimpešte z razstavnim projektom Ukmukfukk arhiv, s katerim v središče pozornosti postavlja zaklade sodobne madžarske zinovske produkcije, ki so se v zadnjih dveh letih nabrali v festivalskem arhivu. Ukmukmukk in njegov pomen za madžarsko zinovsko sceno bosta predstavili soustanoviteljici festivala Petra Lilla Marjai in Julia Lerch.

Ukmukfukk je zinovski festival, ki ga od leta 2016 v madžarski prestolnici Budimpešti organizira skupina entuziastov z namenom promocije zinovske kulture na Madžarskem ter mreženja med domačimi in tujimi zin ustvarjalci, striparji, risarji ter ostalimi poganjki neodvisne likovne in grafične scene.

Razstava bo na ogled do 18. 11. 2017.

Organizacija: DobraVaga/Kino Šiška. Vstop prost.

Avtorstvo javne stripovske intervencije v sklopu projekta Celostna umetnina Metelkova in Tinte, festivala stripa, je tokrat zaupano Marku Kocipru, ki bo zid nasproti Zdravstvenega doma na Metelkovi olepšal s prigodami znamenitega junaka Jazbeca, velikega zabušanta, ženskarja, neskromnega pivca in borca za pravice malih ljudi. Kot je v navadi pri Kocipru, lahko tudi tokrat pričakujemo grotesken in satiričen, morda celo z erotiko ozaljšan prikaz trpke družbene stvarnosti.
Uro po odprtju se nedaleč proč obeta še ena stripovska poslastica. V Galeriji Nočna izložba Pešak se Andrej Štular predstavlja s projektom Vrsta, ki ga opredeljuje kot križanca med klasičnim stripovskim formatom, senčnim gledališčem in fresko. Okna ulične galerije bodo zasedle silhuete figur, nastale po motivih mrtvaškega plesa, srednjeveškega motiva, ki nas opozarja na enakost v minljivosti.

Organizacija: KUD Mreža, Galerija Nočna izložba Pešak v koprodukciji s Stripurger/Forum Ljubljana.Vstop prost.

 

Strip gre na ulico!  S pomočjo robotskega krednega tiskalnika Kredka bomo na pločnike in javne površine v bližini festivalskih prizorišč natisnili stripe, ki jih bo na dvodnevni delavnici in stripovskem jamu izdelala skupina risarjev, ter jih tako postavili na ogled prebivalcem mesta Ljubljana in njenim obiskovalcem.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Kino Šiška v koprodukciji s KUD Mreža. Vstop prost.

Črni petek trinajstega se bo zaključil z vsesplošnim druženjem in Tintasto zabavo v Jalla Jalli na Metelkovi. Za glasbeno vzdušje bo skrbel DJ Oskar Model iz Radia Študent, k glasbi pa bodo stripovske podobe primaknili domači stripavtorji in gostje festivala.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana, Zavod Stripolis, Radio Študent in Jalla Jalla. Vstop prost.


SOBOTA, 14.10.2017

Delavnico vodi: Kate Evans
Prijave: tanja.skale@kinosiska.si

Na delavnici, ki jo bo vodila angleška striparka in aktivistka Kate Evans, se bomo posvetili vizualnemu pripovedovanju zgodb kot obliki družbeno angažiranega komentarja. S seboj prinesite izrezke iz časopisov in revij, fotografije ali fotokopije slik, ki pričajo o izkoriščanju in zatiranju, pa tudi o moči, uporu ali spremembi; uporabili jih bomo kot izhodišče za razmislek in ustvarjanje vizualnih pripovedi o izbranih družbenih temah, ki se nam zdijo pomembne za čase, v katerih živimo, in ki kar vpijejo po angažirani refleksiji. Nastala dela bodo objavljena v obliki zina.

Delavnica je brezplačna in je primerna za starejše od 15 let.

Organizacija: DobraVaga/Kino Šiška.

Strip gre na ulico!  S pomočjo robotskega krednega tiskalnika Kredka bomo na pločnike in javne površine v bližini festivalskih prizorišč natisnili stripe, ki jih bo na dvodnevni delavnici in stripovskem jamu izdelala skupina risarjev, ter jih tako postavili na ogled prebivalcem mesta Ljubljana in njenim obiskovalcem.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in DobraVaga/Kino Šiška.

Večdnevno stripovsko rajanje bo vrelišče doseglo s sobotnim sejmom stripov v Kinu Šiška. Na sejmišču bodo lahko vsi stripa željni obiskovalci na enem mestu preverili izbrano ponudbo domačih stripovskih založnikov, striparn in prodajalcev rabljenih klasikov, živahno sejemsko barantanje pa bodo pospremile predstavitve in podpisovanja najnovejših stripovskih izdaj, risanje v živo ter pogovori z avtorji.
Na trgu pred Kinom Šiška bo v risarski akciji robotski tiskalnik Kredko, na DIY delavnici za vse male in velike stripoljubce bomo izdelovali stripovske broške, na velikem platnu Katedrale bo na ogled projekcija kratkih madžarskih animiranih filmov Zina on the move, za zaključek sobotnega dogajanja pa bomo k besedi povabili trojico osrednjih tujih gostov festivala – Kate Evans, Aleksandra Zografa in Bouleta.


POGOVORI IN PREDSTAVITVE:
14:00 – Ana Štular: Enoletnica
14:15 – Matija Medved: Fontana
14:25 – Tanja Komadina, Miha Hančič in Matej Lavrenčič: Ta ljudske v stripu
14:40 – Primož Krašna: predstavitev spletnega stripa Domov
15:00 – Iztok Sitar in Mitja Linec: predstavitev Studia Risar
15:25 – Daan Brinkmann, René Bakker in Daniel Berio: predstavitev projekta Chalky/Kredko (NL)
15:45 – predstavitev stripov založbe Družina
16:00 – Petra Lilla Marjai in Julia Lerch: predstavitev madžarske stripovsko-ilustratorske antologije Zina (HU)
16:20 – Iztok Sitar: Kako je Jaka Racman postal fašist: eseji o družbeni kritiki in politični (ne)korektnosti v stripu
16:40 – Izar Lunaček in Nejc Juren: Kosmati krimič

OSREDNJI GOSTJE:
17:15 – Kate Evans (VB) / pogovor vodi Anja Golob
18:00 – Aleksandar Zograf (SRB) / pogovor vodi Pia Nikolič
19:00 – Boulet (FR) / pogovor vodi Izar Lunaček

SEJEM STRIPOV:
Stripburger/Forum Ljubljana, VigeVageKnjige, Studio Risar, Graffit, Sanje, Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Založba Družina, Strip.art.nica Buch, Striparna Oblaček, Striparna Pritličje, Društvo ljubiteljev stripov Stripoholik, Papirnate sanje, MAGnet manga, Zina & Ukmukfukk feszt, Novo doba & Fijuk prodavnica, Ena Jurov & Ivana Armanini – Komikaze, Gašper Krajnc …

RISANJE V ŽIVO:
Gašper Krajnc, Sanja Pocrnjić, Tibor Bolha, Žiga Urdih, Uroš Hrovat, Alessandro de Ioannon, Gašper Rus, Matej de Cecco …

Organizacija: Kino Šiška. Vstop prost.

Izdelajte si broško s podobo svojega najljubšega ali izmišljenega stripovskega junaka!
Delavnico vodita: Petra Gosenca in Jurij Bobič iz Društva GUMB.

Delavnica je brezplačna in primerna za starejše od 6 let.

Organizacija: Kino Šiška in Društvo GUMB.

Na velikem platnu Kina Šiška bo na ogled enourni program kratkih madžarskih animiranih filmov Zina v gibanju (Zina on the move), ki so ga ustvarile avtorice Zine, madžarske zinovske antologije stripov in ilustracij. Zino bosta predstavili njeni soustvarjalki Petra Lilla Marjai in Julia Lerch.

Animirani filmi bodo predvajani z angleškimi podnapisi in so primerni za starejše od 15 let. Pričetek projekcij bo vsako polno uro (ob 16:00, 17:00 in 18:00).

Organizacija: Kino Šiška. Vstop prost.

FESTIVALSKO OHLAJANJE

Pogovorni večer v Strip.art.nici Buch bo posvečen Kenu Parkerju, stripovskemu junaku, ki sta ga ustvarila scenarist Giancarlo Berardi in risar Ivo Milazzo. Izhajati je začel davnega leta 1977, pot pa je zaključil 2015. Sprva je deloval kot še en junak iz Bonellijevega hleva (Zagor, Tex, Komandant Mark, Veliki Blek), kmalu pa je postal samosvoj, drugačen, čustven, zrel, human in velik strip. Vpeljal je osupljivega junaka, ki se je spreminjal, zorel, staral in dosegel modrost. Poslastica! V pogovoru o kultnem stripu, bo umazano delo opravil Zoran Smiljanić, tokrat v vlogi predavatelja. Kavbojsko vabljeni!

Organizacija: Strip.art.nica Buch in Zavod Strip art s podporo Javne agencija za knjigo RS. Vstop prost.

Letos mineva okroglih devetdeset od objave prvega slovenskega stripa Zamorček Bu-ci-bu avtorja Milka Bambiča v tržaškem listu Naš glas in ob tej priložnosti je izšla druga, prenovljena in dopolnjena izdaja knjige Zgodovina slovenskega stripa 1927-2017 avtorja stripov in stripovskega teoretika Iztoka Sitarja. V njej avtor v sliki in besedi predstavi slovensko stripovsko zgodovino in vse tiste, ki so jo soustvarjali, ter postreže s kupom novih zanimivosti, za katere bi bilo strašansko škoda, če bi ostale zaprašeno skrite v stripovskih arhivih. Z avtorjem se bomo v sklopu festivalske razstave Premiki, kontinuiteta, prehajanja in … Zadnje desetletje v stripu pogovarjali o tem, kako je rasel strip na Slovenskem in kako globoko v slovensko umetnost in kulturo se je zarasel v devetih desetletjih trmastega in vztrajnega obstoja.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel. Vstop prost.

Na delavnici se bomo spustili v svet stripa in raziskovali raznolike možnosti stripovske montaže. Iz izbranih stripov za otroke bomo izluščili ključne prizore, jih premeščali in preobračali ter iz njih sestavili nove zgodbe. Pri tem se bomo urili v pripovedovanju v podobah in se spoznavali z osnovami stripovske govorice.

Delavnico vodita: David Krančan in Jurij Bobič
Delavnica je brezplačna in je primerna za otroke starejše od 6 let.

Organizacija:  Divja misel in Petra Pan film.

Šnofijeva druščina je priljubljen strip, ki ga scenarist Boštjan Gorenc – Pižama in stripar Matej de Cecco že od leta 2008 ustvarjata za najstniško revijo Pil. Avanturistične prigode Pilka, Čopke, psa Šnofija in psičke Kodrlajsaste Pepce so letošnjo jesen že tretjič izšle v knjižni obliki. Čakajo vas herojski hologram, prefrigani palček, besni barabin, oblilo dogodivščin in nore zabave.

Organizacija: Strip.art.nica Buch in Zavod Strip art s podporo Javne agencija za knjigo RS. Vstop prost.

Po festivalski razstavi Premiki, kontinuiteta, prehajanja in … Zadnje desetletje v stripu vodi kuratorica razstave Katerina Mirović.

Organizacija: Stripburger/Forum Ljubljana in Divja misel. Vstop prost.

RAZLITA TINTA

Samostojna razstava Davida Krančana prinaša celovit vpogled v avtorjevo ustvarjanje na področju stripa in grafike v zadnjih letih. Glavnina postavitve je namenjena prikazu originalnih risb iz dveh večkrat nagrajenih stripovskih albumov, ki sta izšla pri Stripburgerju: Grdina (2014) in Pijani zajec (2015). Oba stripa je navdihnilo ljudsko slovstvo, natančneje pripovedke iz znamenite zbirke Zverinice iz Rezije, ki jih je zbral in zapisal Milko Matičetov. Krančan je pripovedki vsebinsko nekoliko predelal in ju prilagodil vzdušju aktualnega trenutka: predlogi se tako preobražata v stripovski priliki o človeškem značaju, s tem pa tudi v svojevrsten komentar sveta, v katerem živimo. Ob tem se na razstavi obeta še nabor nekoliko starejših stripovskih del, predstavitev pa zaokroža izbor grafik, ki se v svojem likovnem izrazu navezujejo na stripovsko podobotvorje. Razstavo, namenjeno vsem stripovskim sladokuscem, zaznamuje domišljena in živahna likovna imaginacija, predvsem pa prepoznaven avtorski pečat, s čimer se je Krančan v zadnjih letih upravičeno povzpel med vrhunske avtorje stripovske scene na Slovenskem.

Razstava bo na ogled do 5. 11.2017.

Organizacija: Stripurger/Forum Ljubljana v koprodukciji z Muzeji radovljiške občine. Vstop prost.

Avtorji: Miki Muster, Kostja Gatnik, Tomaž Lavrič, Zoran Smiljanić, Bernard Kolle, Dušan Kastelic, Igor Ribič

Razstava v mariborski galeriji EPEKA prinaša izbor del iz bogatega opusa sedmih slovenskih stripovskih umetnikov, Prešernovih nagrajencev Mikija Mustra, Kostje Gatnika in Tomaža Lavriča, ob njih pa še Zorana Smiljanića, Bernarda Kolleja, Dušana Kastelica in Igorja Ribiča.
Razstava promovira slovensko stripovsko ustvarjalnost in potuje po slovenskih veleposlaništvih v tujini, letos so si jo lahko ogledali v Bratislavi in Skopju.

Razstava bo na ogled do 26. 11. 2017.

Organizacija: Strip.art.nica Buch, Zavod Strip art in Združenje EPeKa s podporo Javne agencija za knjigo RS. Vstop prost.