O festivalu

Festival stripa Tinta je naslednik Stripolisfesta, ki se je odvijal v Ljubljani med leti 2013 in 2016, po štirih izvedbah pa je dobil novo ime.

Festival se je rodil iz rednih mesečnih stripovskih večerov v Kinu Šiška. Že na samem začetku je bila prisotna želja po združevanju stripovskih navdušencev, avtorjev, strokovnjakov, založnikov, organizacij in drugih javnih institucij z namenom grajenja stripovske skupnosti in širjenja stripovske kulture med domačo javnostjo. V štirih letih je tako iz enodnevnega dogodka  zrasel večdnevni stripovski festival z razstavami, delavnicami, pogovori z domačimi in tujimi stripavtorji ter strokovnjaki, stripovskim sejmom, dražbo stripovskih originalov, branji stripov v živo, filmskimi projekcijami in drugim stripovsko obarvanim dogajanjem na različnih prizoriščih po Ljubljani, pod katerega se podpisuje pisana stripovska koalicija soustvarjalcev.

Festival Tinta deluje kot povezovalna platforma, ki združuje akterje domače stripovske scene z namenom popularizacije stripovske ustvarjalnosti, predstavlja vrhunce in raznolikost sodobne slovenske stripovske produkcije, z gostovanjem priznanih tujih stripovskih ustvarjalcev pa omogoča vpogled v živahno mednarodno dogajanje in trende na področju sodobnega avtorskega stripa.

Tinta pušča vidne sledi, tako kot jih puščajo tudi raznoliki izrazi stripovske ustvarjalnosti. 


TINTA | 2017
Pri organizaciji festivalskih dogodkov so združili moči: Kino Šiška/DobraVaga, Stripburger/Forum Ljubljana, Zavod Stripolis, Strip.art.nica Buch/Zavod Strip art, VigeVageKnjige, Divja misel/Vodnikova domačija Šiška, Inštitut 8. marec, Knjigarna Azil, Pritličje, KUD Mreža, Radio Študent, Slovenska kinoteka, Mestna knjižnica Ljubljana, Muzeji radovljiške občine, Združenje EpeKa, Društvo GUMB
Podporniki MOL-Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo in Javna agencija za knjigo RS
Medijski partner: Radio Študent
Ilustracija: Tomaž Lavrič
Oblikovanje: David Krančan

Razen treh izjem so vsi dogodki v sklopu festivala brezplačni (izjeme: interaktivno branje stripa Rdeči alarm in projekcija dokumentarnih filmov v Slovenski kinoteki ter pripovedovalski dogodek Rdeča Rosa v Vodnikovi domačiji Šiška).

Pridržujemo si pravico do sprememb v programu. Za sprotna obvestila o morebitnih spremembah spremljajte Facebook stran festivala.